Så var vägen till nykterhet

Notera att denna artikel är från 2014

Nej, att vara alkoholist innebär inte att man alltid sitter som utslagen på en parkbänk. Författaren och föreläsaren Cecilia Svensson berättade om sin resa att bli en nykter alkoholist.

Cecilia Svensson är aktuell med den självbiografiska boken ”Tack det är bra”. Hennes föredrag ingår i Sober October-aktiviteterna och Cecilia Svensson var imponerad av uppslutningen i Forumsalen som var mer än halvfylld.

– När jag föreläste i Umeå på onsdagskvällen kom det bara sju personer. Kul att ni är så många här.

Cecilia Svensson konstaterade att cirka en miljon svenskar har alkoholproblem enligt forskningen. Den bild vi har av en alkoholist stämmer oftast inte, det handlar sällan om den klassiska bilden av smutsig uteliggare eller utslagne på parkbänken.

– Jag själv är ett lysande exempel på detta. Jag har familj, ett bra jobb inom IT-sektorn och har alltid skött mig bra.

Trots att så mycket funnits på plats har Cecilia Svensson ändå haft alkoholproblem i många år. I jobbet handlade det mycket om resor och hon såg fram emot att resa själv, då fanns chans att dricka utan att någon tyckte att det var konstigt.

– På flygplatser och i flygplan är det ju accepterat att kunna dricka alkohol vid lite udda tidpunkter. Och så försvarade jag mig med att jag drack för att jag flygrädd, fast jag egentligen inte är flygrädd.

Cecilias man sa åt henne vid några tillfällen att hon drack för mycket. Cecilia erkände detta inför sig själv och försökte söka hjälp via arbetsgivaren och facket.

– Men ingen tog mig på allvar. Jag var ju inte utslagen.

Det som blev vändpunkten var efter en tågresa då hon druckit alkohol och satte sig i bilen för att hämta dottern på dagis.

Cecilia Svensson sa till sig själv:

– Hur långt ner har jag sjunkit, att köra bil onykter är ju det värsta jag kan föreställa mig att någon gör.

Bilresan gick bra, inget hände. Men just denna episod gjorde att hon på allvar tog itu med sina problem. I hemkommunen Hallsberg fick hon hjälp via en öppenvårdsmottagning som hon lovordar.

– Nu är jag nykter alkoholist och jag har nog aldrig i mitt liv mått så bra som nu.

 

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nyheter

Artiklar från 17 januari 2018

Artiklar från 16 januari 2018

Artiklar från 13 januari 2018

Artiklar från 12 januari 2018

Artiklar från 11 januari 2018

Artiklar från 10 januari 2018

Artiklar från 9 januari 2018

Artiklar från 8 januari 2018

Artiklar från 5 januari 2018

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen