Kommunen har bedrivit en omfattande kampanj under dessa veckor med affischering, filmer och bussreklam för att öka intresset och det verkar ha gett effekt.
– Det är jätteroligt och en otrolig skillnad jämfört med tidigare kampanjer. Vi har inte haft så många som är inriktade mot ensamkommande flyktingbarn tidigare, säger hon.
Bilder påverkar
Karin Edeljung tror att medias rapportering och bilder från flyktingkatastrofen som pågår har påverkat.
– Familjerna anger olika orsaker till att de skickat in en intresseanmälan, både olika delar av kampanjen men också bilderna på flyktingarna i media, säger hon.
Några av familjerna känner hon till sedan tidigare, men de flesta är nya.
– Många har funderat en tid men inte gjort slag i saken förrän nu, säger Karin Edeljung.
Det finns i dag sammanlagt hundra barn som bor i familjehem i Skellefteå kommun i 80-90 familjer. För tillfället står ett 15-tal barn och ungdomar i den vanliga kön för familjehem.
När det gäller ensamkommande flyktingbarn täcks behovet i första hand med boende. Norran har nyligen berättat att det finns planer på att öppna det tionde boendet för ensamkommande flyktingbarn i december på grund av att fler barn väntas. Bedömningen om dessa barn behöver familjehem görs löpande.
– Vi vet inte nästa dag på jobbet vem som kommer. Det är ett otroligt tryck och förra veckan placerade vi fyra ensamkommande flyktingbarn i familjer, säger Karin Edeljung.
Hur görs bedömningen?
– För dem som är unga kan det kännas lämpligare med ett familjehem. Exempelvis kom två tolvåringar i förra veckan som vi placerade i familjehem, säger Karin Edeljung.
Vi vet inte nästa dag på jobbet vem som kommer.
Över hundra personer vill bli gode män – ”Vi har slagit alla rekord.”