Ägare till fritidshusen protesterar mot den ändrade detaljplanen

Notera att denna artikel är från 2017
"Hit men inte längre!". Tommy Hällgren, Gunnar Andersson, P-O Wikström och Hans Åström vid den kraftledning som de anser ska vara gräns för villaområdet. I bakgrunden skymtar stugorna vid sjön. Foto: Jeanette Lövgren.
"Här slutar tomterna, och därborta ligger stugorna och sjön". Gunnar Andersson visar var villaområdet skulle ligga som närmast Falkträsket. Foto: Jeanette Lövgren.

Låt inte villaområdet komma så nära stugorna - håll det norr om kraftledningen. Men vi är glada att båthamnen försvann. Så tycker boende vid Falkträsket, nu när planen är ute för en andra runda.

Området bytte namn och en båthamn försvann. Det blev största skillnaden när den tänkta detaljplanen är ute för runda två.

Det handar om området som var tänkt att kallas Södra Falkträsket, men nu ska heta Falkträsket.

Mellan 17 december och 14 januari har befolkningen en sista chans att tycka till.

Bakgrund: Här är fakta om detaljplanen.

I våras var förra samrådet och då kom det in 22 yttranden. Flera kom från boende vid sjön.

Vanligaste synpunkten var att de nya villorna blir för nära sommarstugorna. Där har det dock inte gjorts några ändringar.

Orsaken till att villorna kryper närmare är att det gjorts en bredare passage mellan nya och gamla området, där Dansgatan går. Där behövs en zon för att ha hand om regn- och tövatten. Därför flyttas hela villaområdet 20 meter närmare Falkträsket. Området mellan villaområdet och sommarstugeområdet har därför minskat till 55-85 meter. Remsan ska klassas som naturmark.

Oro för grundvattnet

Ännu ett orosmoment för de som bor vid sjön är grundvattnet och brunnarna. Av planen framgår att några stugor tangerar området som får sänkt grundvatten.

Konsulten som gjort utredningen bedömer att risken är minimal att brunnarna påverkas eftersom de är nära sjön. Sjön anses ha en stabiliserande effekt på grundvattnet, den trycker på nytt grundvatten om det befintliga rinner iväg i dräneringsrören.

Vill ha gratis vatten

Några har särskilt påpekat att de vill ha kommunalt vatten och avlopp, och någon tyckte att de borde få gratis anslutning, som kompensation för att lugnet försvinner.

I svaret sägs att vatten och avlopp som dras till nya området ska vara dimensionerat för att dras vidare till sommarstugorna. Men ingen planering görs för detta i nuläget.

Så säger föreningen

Ett av inläggen kom från Falkträskets samfällighets- och sportstugeförening, med 110 medlemmar. Ordförande Hans Åström utvecklar deras synpunkt:

– Vi är inte emot att stan ska växa och vi accepterar den nuvarande detaljplanen, som medger byggande till strax norr om kraftledningen. Den planen har legat länge och många kände till planerna då de köpte/byggde stuga här.

– Men den nya planen innebär att husen ligger närmare sjön. Då tycker vi att de kommer för nära.

Mera insyn

Närheten skulle främst påverka vägen vid norra sidan av sjön, Sjöavenyn, med 29 stugor. Tre av dem är året-runt-bebodda.

– Känslan av ett sommarstugeområde skulle gå förlorad. Det skulle bli mera insyn och vi befarar att vår privata väg skulle bli mera använd, säger P-O Wikström.

De har blivit lovade att den smala remsan skog mellan stugor och villor ska behållas. Men de befarar att träden på sikt kan avverkas då villaägarna önskar utsikt mot sjön, eller att träden blåser ut när de får mindre stöd av annan skog.

– Då har vi direkt insyn till våra stugor från deras altaner, säger Gunnar Andersson.

Ska skriva igen

Föreningen ska nu göra ett nytt yttrande och fortsätta att driva frågan om avståndet.

– Vi kommer också att ha fortsatta frågor om vattenståndet i sjön. Konsulten har skrivit att det troligen inte ska bli någon större påverkan när de dränerar i bostadsområdet. Det pratas om minskad nivå med max två millimeter. Men tänk om det blir mer. Vem ska ansvara för att det då görs åtgärder?

Båthamn slopades

Däremot är de nöjda att den tänkta båthamnen togs bort. Den var tänkt att ligga i naturområdet bortanför Sjöavenyn, och de boende befarande mera trafik på sin enskilda väg. De krävde att kommunen i så fall skulle bygga en särskild väg till hamnen.

Däremot får en befintlig brygga finnas kvar, som användas av KFUM vid läger.

Läs också: Här är synpunkter från de som bor i befintliga bostadsområdet. 

 

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nyheter

Artiklar från 20 januari 2018

Artiklar från 17 januari 2018

Artiklar från 16 januari 2018

Artiklar från 13 januari 2018

Artiklar från 12 januari 2018

Artiklar från 11 januari 2018

Artiklar från 10 januari 2018

Artiklar från 9 januari 2018

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen