Nytt hjärta gav Roger framtidstro

Notera att denna artikel är från 2016
Härlig livsglädje. Inne i kroppen slår ett annat hjärta än det Roger Lundström föddes med. Livsglädjen och framtidstron har återvänt på allvar efter transplantationen. Foto: Ulf Johansson.
Konditionen återvänder. För ett par år sedan var en omöjlig tanke att ta klivet upp på spiraltrappan utanför fabriken. Nu tränar Roger Lundström flitigt och tar ofta långa promenader. Foto: Ulf Johansson.
Värdesätter små ting. Dagliga glädjeämnen, som att en blek vintersol lyser, värdesätter Roger Lundström numera på ett annat sätt än innan hjärtbytet. Foto: Ulf Johansson.
Orkar med spring i fabriken. Förr var det tufft att ta sig ut i fabrikslokalerna. Numera rör sig Roger Lundström ofta ute i produktionen, som här där han samtalar med Magnus Johansson. Foto: Ulf Johansson.
Lovordar vården. Roger Lundström är imponerad av den vård han fått under årens lopp. "Vi ska vara stolta och glada över den kunskap som finns inom svensk sjukvård". Foto: Ulf Johansson.
Foto: Ulf Johansson.

Pigg och glad sitter Roger Lundström i fikarummet på jobbet. Så såg det inte ut för ett par år sedan, hjärtat var utslitet, men nu är Roger tillbaka i livet på allvar, allt tack vare hjärttransplantationen.

Roger Lundström är verkställande direktör på PTC i Kåge, ett företag med 17 anställda som jobbar med tillverkning av kompositprodukter till bland annat fordonsindustrin, byggindustrin med mera. När Norran möter Roger utanför fabrikslokalerna lyser solen, även om det är bitande kallt.

– Efter transplantationen har jag på ett annat sätt än förr lärt mig att uppskatta även små detaljer i tillvaron, som att solen lyser.

Roger Lundström har haft sitt nya hjärta i cirka ett år. För några år sedan var tillvaron tuff, hjärtat fungerade inte som det skulle och till slut återstod bara hjärtbyte.

– Märkligt nog var jag inte speciellt orolig inför transplantationen mycket på grund av det stora förtroende jag fick för kirurgerna och deras team vid mitt tidigare besök på Sahlgrenska. Jag intalade mig att altt kommer att gå bra och så blev det ju också. I dag mår jag prima och har återfått en god del av den kondition jag byggde upp i unga år.

För ett par år sedan kunde Roger med en kraftansträngning bara ta sig fram cirka 50 meter.

– Nu tränar jag på gym och går långa promenader.

Gillar idrott

Roger Lundström var i unga år en riktig idrottsfantast, han var bland annat duktig i ishockey och tränade intensivt. Han visste dock att han var född med ett hjärtfel och han fick order av läkarna att sluta med elitidrottandet.

– Det var ett hårt slag.

I vuxen ålder har Roger Lundström varit på en rad undersökningar för sitt hjärta, både i Skellefteå, Umeå och i Göteborg.

– Jag har haft hjärtflimmer i många år och genomgått två så kallade lungvensablationer och jag har även haft inopererat en pacemaker. Till slut fanns det inget annat att göra än att inrikta sig på transplantation.

I hemmet har, sedan det blev klart att Roger hamnat på väntelista för transplantation, en väska stått packad, allt för att Roger ska vara klar att med kort varsel ta sig till Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

Ingen oro

– Klockan ett en lördagsnatt för cirka ett år sedan ringde telefonen, en lämplig donator fanns och det blev taxifärd till Umeå för vidare transport till Göteborg med flyg.

Roger Lundström säger att han egentligen aldrig var orolig inför operationen.

– Min inställning var att allt kommer att gå bra och jag litar fullt ut på den svenska sjukvården.

När Roger Lundström vaknade efter operationen kände han att något stort hade hänt med kroppen.

– Det nya hjärtat slog jämnt och stadigt och jag hade lätt för att andas.

Allt var dock inte helt okay, det visade sig att njurarna inte kom igång som de borde vilket innebar att han fick genomgå en fem dygn lång dialys. Det visade sig också att det nya hjärtat hade fått en defekt och att en klaff läckte. Detta innebar att Roger fick göra en ny operation där bröstkorgen åter öppnades och felen rättades till.

– Men nu känns som sagt allt bra igen. Det känns nästan som att jag har fått ett helt nytt liv.

Det enda som Roger Lundström vet om donatorn är att hen är yngre än de 59 år som Roger uppnått.

– Jag är givetvis väldigt tacksam gentemot den människa som gett mig denna chans. Och självklart är det viktigt att vi alla tar ställning till donation.

Infektionskänslig

Snart är det dags för ettårskontroll efter transplantationen. Roger är inte oroad, det mesta känns bra.

– Och numera får jag inte lika ofta frågor hur jag mår, släkt, vänner och arbetskamrater har insett att jag lever ett fullt vanligt liv.

– Det som är skillnaden mot förr är att jag undviker att vara i närheten av folk som exempelvis är förkylda eller har magsjuka.

– Jag är mer känslig för infektioner än innan transplantationen.

Att få ett nytt hjärta innebär också att man tvingas äta mediciner livet ut för att motverka avstötning.

– Nu äter jag nio olika mediciner, just efter hjärtbytet åt jag betydligt mer medicin än nu.

Roger Lundström säger att han nog haft hjälp av att han ständigt försöker se det positiva i tillvaron.

– Jag ser mig själv som en glad prick och går inte ständigt och jämnt och tänker på att jag har ett nytt hjärta. Jag är väldigt nöjd och glad med den chans jag fått och tar tillvara på alla de ljuspunkter som finns i tillvaron.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nyheter

Artiklar från 23 februari 2018

Artiklar från 19 februari 2018

Artiklar från 17 februari 2018

Artiklar från 16 februari 2018

Artiklar från 15 februari 2018

Artiklar från 14 februari 2018

Artiklar från 11 februari 2018

Artiklar från 10 februari 2018

Artiklar från 9 februari 2018

Artiklar från 7 februari 2018

Artiklar från 6 februari 2018

Artiklar från 4 februari 2018

Artiklar från 3 februari 2018

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen