Tekniska nämnden har sagt ja till summan men det är kommunfullmäktige som tar beslut i vår.
Enligt vatten- och avfallschef Stefan Johansson beror det i huvudsak på två saker. Byggnader blir betydligt större än planerat och en extra vattenledning ska ner i marken.
Gjort pilotförsök
Detta har kommunen kommit fram till tillsammans med konsulten Ramböll och entreprenören NCC. De har mer i detalj undersökt vilket system som ska användas för rening, gjort fler geotekniska undersökningar och pilotförsök med råvatten.
– Det har gjort att vi nu kan se ekonomin på ett bättre sätt, säger Stefan Johansson.
Läs också: Beslut: Medle ska bli nya vattenverket
Det nya vattenverket, Guldstadens vattenverk, har vuxit rejält i storlek.
– Utifrån pilotförsöken har vi sett att det kan behövas längre uppehållstider för vattnet i vissa steg, vilket kräver mer mark, en större byggnad och större maskiner. Men jag anser att vi har varit framsynta i utformningen av processen, säger Stefan Johansson.
Utfällningar
Visserligen kommer vattnet i högre grad att renas naturligt genom sandåsen innan det kommer till reningsverket. I dag renas älvvatten enbart med kemiska processer.
– Men med det här systemet tar vi även höjd för variationer i vattenkvaliteten på grund av framtida klimatförändringar som kan påverka älven, säger Stefan Johansson.
Förändringarna kan leda till mer organiskt material i åsen. Detta material förbrukar mycket syre vilket i sin tur gör att mer järn och mangan fälls ut i vattnet.
– Det blir jobbigare för sandåsen att hantera mycket organiskt material och i den tidigare planen var vi mer beroende av att åsen fungerade optimalt, säger Stefan Johansson.
Extra ledning
Med tanken på framtida utmaningar har man även ritat in en förbehandling av vattnet vid Selsforsens råvattenstation.
– Men den är inte aktuell förrän vi får sådana förändringar i vattenkvaliteten att det krävs. Det handlar i så fall om en investering på 60–70 miljoner kronor, säger Stefan Johansson.
Läs också: Markägare oroas över arbetet med ny vattentäkt
Man kommer också att bygga en kortare bit extra vattenledning. Tanken var först att pumpa det rena vattnet upp till Solbacken för distribution i centrala Skellefteå, Kåge och Skelleftehamn. Men istället har man nu beslutat sig för ett alternativ där en extra ledning byggs som ansluter direkt till vattenledningen till Skelleftehamn.
– Det innebär att de tusentals kubikmeter vatten per dygn som ska dit inte behöver lyftas upp på Solbacken först. På så sätt sparar vi stora energikostnader, säger Stefan Johansson.
Några miljoner extra kommer också att läggas på att skydda anläggningarna bättre säkerhetsmässigt.
Hur säkra är ni på den här kostnaden?
– De stora posterna ska ligga fast nu. För varje fas i processen låser vi oss mer och mer och det blir färre överraskningar. Nu är vi inne i mer detaljerad projektering – exempelvis rördragning i byggnader. Det jag i första hand tänker på kan inträffa är oförutsedda saker i marken. Det är vår absoluta målsättning att 610 miljoner kronor ska räcka, säger Stefan Johansson.
Detaljprojekteringen beräknas bli klar till hösten 2016. Därefter kommer själva bygget av systemet som beräknas ta två år.
– Arbetet blir mer komplext ju närmare centrala staden vi kommer. Vi ska exempelvis passera intill campingen och måste hitta rätt mellan säsonger, säger Stefan Johansson.
Planen är att anläggningarna ska tas i drift vid årsskiftet 2018/2019.
– Sedan följer en provdriftsfas i kanske ett halvår. Det är först därefter som vi på allvar börjar leverera vatten till kunderna. Abborrverket kommer under tiden att vara i drift, säger Stefan Johansson.
Kommer vattnet att bli godare då?
– Facit har vi 2019, men det här vattnet har en helt annan naturlig rening och framför allt en helt annan temperatur än älvvattnet. Alla förutsättningar finns för att det ska smaka godare. Jag känner mig väldigt trygg, säger han.
Det är vår absoluta målsättning att 610 miljoner kronor ska räcka.