Om förslaget går igenom i kommunfullmäktige blir det en ändring jämfört med tidigare beslut.
Det gamla beslutet innebär att Brännanskolan (åk 6-9) läggs ner och lokalerna återlämnas till Support och lokaler för att fyllas med annat eller säljas. Både Sjungande Dalens skola och Mobackenskolan skulle finnas kvar och ha elever i förskoleklass-åk 3.
Miljöproblemen
Orsaken till att man nu vill ändra kurs är de miljöproblem som finns på Mobackenskolan. Det har visat sig att reparationerna skulle bli dyra.
Därför har det nu gjorts fyra nya förslag, som samtliga innebär att man skapar en "mellanstor skola" istället för att ha två små kvar.
Detta har lärarna tidigare önskat, och vill att lokalerna ska vara gamla Brännanskolan. Nu ansluter sig barn- och grundskolenämnden till det förslaget, alternativ 3. Ytterst är det kommunfullmäktige som bestämmer.
Med nuvarande barnantal beräknas det bli tre parallellklasser per årskurs.
Kostar cirka 100 miljoner
Beslutet om Kaplanskolan som en stor "huvudskola" ändras inte. Där beräknas det år 2020 vara 556 barn i förskoleklass- åk 9.
Samtliga alternativ kostar cirka 100 miljoner eller mera. De ger besparingar på lokal- och personalkostnader. Sett på 20 år beräknas de minskade kostnaderna vara 96 miljoner.
Anledningen att Brännanskolans lokaler väljs är att den har största kapaciteten. Den ligger också bra till transportmässigt.
Vad händer då med de övergivna skolorna? Mobackenskolan rivs, och på dess plats finns planer om en ny förskola. Även Sjungande Dalens skola överges, det är oklart vad som tänks med de lokalerna.
Trafikmässigt behöves en del åtgärder, främst kring korsandet av Bolidenvägen och Klockarbergsvägen, men det behövs också ett cykelstråk från Mobacken.
Ett svek?
När kommunen för några år sedan beslöt om den stora skolrationaliseringen väst på stan var debatten omfattande. Grundtanken var att det tidigare gymnasiet Kaplanskolan skulle rymma alla skolverksamhet. Kritiken ledde fram till en kompromiss med både Mobackenskolan och Sjungande dalens skolor kvar för de minsta barnen.
Nu föreslås alltså att denna kompromiss ska släppas och centralisering sker till en ytterligare enhet utöver den stora Kaplanskolan.
Kommer den ändrade inriktningen att ses som ett svek?
– Det är möjligt, men jag försvarar vår ståndpunkt, att vi vill se på barnens hälsa, säger Maria Marklund (S), ordförande i barn- och grundskolenämnden. Även lärarnas synpunkter väger tungt, tillägger hon.
– Det finns nog föräldrar som kommer att vara både för och emot, sade förvaltningschef Anders Bergström vid den presskonferens som hölls nu på eftermiddagen.