Nu ska besparingar i snöröjningen utredas

Budgeten hölls inte för snöröjningen under 2015. Eftersom det varken blir mer pengar år 2016 eller 2017 ska besparingar nu utredas i Skellefteå kommun.

Denna verksamhet drar allt mer pengar: Att snön måste köras bort till en snötipp. Arkivbild: Pär Lindström. Foto: Pär Lindström.

Denna verksamhet drar allt mer pengar: Att snön måste köras bort till en snötipp. Arkivbild: Pär Lindström. Foto: Pär Lindström.

Foto: Foto: Pär Lindström.

Samhälle och välfärd2016-04-29 16:00

Tekniska nämnden får varje år en särskild pott till snöröjning. Den har under flera års tid varit 24 miljoner. I tisdags klubbade kommunfullmäktige planerna för framtiden. 2017 blir det samma summa troligtvis också 2018 och 2019.

Om kostnaderna överskrids är regeln att hälften kommer som extra bidrag av kommunstyrelsen. Resten måste man ta från nästa års pott.

Man behöver alltså inte göra besparingar på underhåll av gator och vägar.

Bra vinter kommer aldrig

Haken, som tekniska nämnden ser det, är att kostnaderna numera överskrids varje år. Man måste alltid nagga av kommande års pengar.

– Det är en ständig väntan på en "bra" vinter. Men den kommer aldrig, säger Lars Petterson, avdelningschef för gator och parker

Om det händelsevis är lite snö blir det istället regn och kyla. Då blir det halka som ska bekämpas istället.

– Senaste vintrarna har det både varit mycket snö och mycket halka.

Något som försvårat på senare år är att Skellefteå blir allt mer bebyggt. Grönytor och ödetomter där snön kunde läggas försvinner, och allt mer måste köras bort.

– Att vi kör snö på lastbilar till Vitberget innebär ökad kostnad, säger Lars Pettersson.

Lönerna ökar

Eftersom de 24 miljonerna aldrig räknas upp blir det krav på rationaliseringar.

– Maskinkostnaderna och bränslet ökar inte, det är för närvarande stabila priser. Men lönerna till förarna ökar ju varje år, säger han.

Vid full snöröjning jobbar 130 förare, varav 30 är kommunalt anställda och 100 jobbar åt entreprenörer.

– Den gångna vintern hade vi otur och snön kom ofta på helgerna. Då är det dubbel lön som gäller för vår personal, eftersom de går ut på övertid.

Besparingar ska utredas

Vid senaste mötet beslöt tekniska nämnden att man nu gör en utredning. Vilken vinterväghållning får man om man anpassar sig till budget och inte gör årliga överskridanden?

– Jag har nyss fått uppdraget och vi har inte bestämt hur vi vill göra, säger Lars Pettersson.

- Vi har sedan tidigare bestämt att gång och cykelvägar ska vara prioriterade. Genomfartsgatorna kan vi nog heller inte röra. Ska jag gissa så kan det bli sänkt standard i villakvarteren.

Lars Pettersson hoppas att det årliga anslaget kan höjas.

– Skellefteå satsar mindre pengar på snöröjning än andra jämförbara kommuner, säger han.

undefined
Denna verksamhet drar allt mer pengar: Att snön måste köras bort till en snötipp. Arkivbild: Pär Lindström. Foto: Pär Lindström.

Budget och kostnader

2015:Budget: 24 miljoner. Två milj räknades bort. 22 milj fanns kvar.

Kostnader: 31 miljoner.

Överskridandet blev 9 miljoner. 4.5 fick man extra, 4,5 drogs från 2016.

2016:Budget: 24 miljoner. 4,5 milj räknades bort. Cirka 20 milj fanns kvar.

Hittills är 16 miljoner förbrukat. Endast 4 miljoner kvar att använda till nyår. Det räcker till 2-3 stora plogsvängar och lite sandning.

2017:Budget: 24 miljoner. Oklart hur mycket som måste räknas bort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!