Ny parkeringstaxa i Skellefteå

I dag presenterades ett förslag till ny parkeringstaxa på en presskonferens som vi sände live ifrån. Bland annat vill kommunen införa ett specialsystem som gör att det blir billigare att parkera de första två timmarna.

Det finns ett förslag till ny parkeringstaxa för Skellefteå kommun som ska avslöjas i dag, torsdag. Det kommer sedan att vara utställt för allmänheten i stadshuset.

Det handlar om ett förslag som ännu inte beslutats.

Presentationen leds av tekniska nämndens ordförande Ola Burström.

Uppdatering, 10.00:

Ett nytt system föreslås, som gör att det blir billigare att parkera de två första timmarna. Man får parkera två timmar till priset av en.

Det systemet ska finnas i röd och blå zon, det vill säga i innerstan.

Det blir däremot ingen ändring av timpriserna. De allra flesta zonerna behåller nuvarande taxa, som är 15 kronor per timme för röd zon och tio kronor timme för blå zon.

Ett undantag är parkeringen vid Norra Järnvägsgatan, där timpriset ökar från två till tre kronor per timme. Även på Campus blir det höjning på en av parkeringarna.

Det fysiska  p-passet föreslås försvinna. Det ska i framtiden bara finnas digitalt. Priset justeras till att bli 500 kronor per år. Det fysiska passet, ”snurran”, kostade tidigare 600 kronor, medan det digitala p-passet har haft ett extrapris på 400 kronor.

När Ola Burström presenterade förslaget sade han att det varit viktigt att jobba för att göra Skellefteå centrum tillgängligt.

– Det här är en riktigt bra dag för handeln i Skellefteå, sade Urban Pettersson, ordförande i Svensk handel Skellefteå.

Handeln har varit intresserad av att det ska finnas lediga platser för kunderna, men ändå inte kosta för mycket att parkera. Urban Pettersson sade sig därför vara nöjd med det nya systemet.

Särskilt gillade han att det fysiska p-passet försvinner.

-Det har varit missbrukat då folk bara gått och flyttat sin bil och stått i två timmar till. Det har lett till att det inte funnits parkeringsplatser till våra nya kunder, sade han.

– Tanken med två-timmar-för en nu är att gynna de korta parkeringarna, sade Ola Burström.

En genomsnittsparkering i Skellefteå centrum har beräknats pågå i cirka 65 minuter.

Läs mer: Det blir också höjda priser på flera ställen. 

 

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nyheter

Artiklar från 19 februari 2018

Artiklar från 17 februari 2018

Artiklar från 16 februari 2018

Artiklar från 15 februari 2018

Artiklar från 14 februari 2018

Artiklar från 11 februari 2018

Artiklar från 10 februari 2018

Artiklar från 9 februari 2018

Artiklar från 7 februari 2018

Artiklar från 6 februari 2018

Artiklar från 4 februari 2018

Artiklar från 3 februari 2018

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen