Ny parkeringstaxa i Skellefteå

I dag presenterades ett förslag till ny parkeringstaxa på en presskonferens som vi sände live ifrån. Bland annat vill kommunen införa ett specialsystem som gör att det blir billigare att parkera de första två timmarna.

Det finns ett förslag till ny parkeringstaxa för Skellefteå kommun som ska avslöjas i dag, torsdag. Det kommer sedan att vara utställt för allmänheten i stadshuset.

Det handlar om ett förslag som ännu inte beslutats.

Presentationen leds av tekniska nämndens ordförande Ola Burström.

Uppdatering, 10.00:

Ett nytt system föreslås, som gör att det blir billigare att parkera de två första timmarna. Man får parkera två timmar till priset av en.

Det systemet ska finnas i röd och blå zon, det vill säga i innerstan.

Det blir däremot ingen ändring av timpriserna. De allra flesta zonerna behåller nuvarande taxa, som är 15 kronor per timme för röd zon och tio kronor timme för blå zon.

Ett undantag är parkeringen vid Norra Järnvägsgatan, där timpriset ökar från två till tre kronor per timme. Även på Campus blir det höjning på en av parkeringarna.

Det fysiska  p-passet föreslås försvinna. Det ska i framtiden bara finnas digitalt. Priset justeras till att bli 500 kronor per år. Det fysiska passet, ”snurran”, kostade tidigare 600 kronor, medan det digitala p-passet har haft ett extrapris på 400 kronor.

När Ola Burström presenterade förslaget sade han att det varit viktigt att jobba för att göra Skellefteå centrum tillgängligt.

– Det här är en riktigt bra dag för handeln i Skellefteå, sade Urban Pettersson, ordförande i Svensk handel Skellefteå.

Handeln har varit intresserad av att det ska finnas lediga platser för kunderna, men ändå inte kosta för mycket att parkera. Urban Pettersson sade sig därför vara nöjd med det nya systemet.

Särskilt gillade han att det fysiska p-passet försvinner.

-Det har varit missbrukat då folk bara gått och flyttat sin bil och stått i två timmar till. Det har lett till att det inte funnits parkeringsplatser till våra nya kunder, sade han.

– Tanken med två-timmar-för en nu är att gynna de korta parkeringarna, sade Ola Burström.

En genomsnittsparkering i Skellefteå centrum har beräknats pågå i cirka 65 minuter.

Läs mer: Det blir också höjda priser på flera ställen. 

 

Mer från Nyheter

Artiklar från 21 november 2017

Artiklar från 18 november 2017

Artiklar från 17 november 2017

Artiklar från 16 november 2017

Artiklar från 14 november 2017

Artiklar från 13 november 2017

Artiklar från 9 november 2017

Artiklar från 8 november 2017

Artiklar från 7 november 2017

Artiklar från 6 november 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen