Kommunen höjer taxa med 18 procent

Notera att denna artikel är från 2014

Nästa år finns förslag om en kraftig höjning av fotvårdstaxan. Från 398 till 470 kronor. Orsaken är att äldreomsorgen går back på servicen.

Sedan tidigare bedrev kommunen både medicinsk och ”vanlig” fotvård för äldre. Men landstinget har tagit hem den medicinska och gör den numera i egen regi. Därmed försvann de pengar som kommunen fått betalt.

Detta gjorde att glappet mellan kostnader och intäkter ökade ännu mer för kommunens fotvård. Den hade även tidigare gått med underskott.

Vill ändra varje år

Då avgiften inte ändrats på flera år föreslås nu en ökning som blir rejäl; från 398 till 470 kronor per gång.

Socialnämnden bestämde vid torsdagens möte att lägga detta förslag till kommunfullmäktige, som ytterst bestämmer om taxor.

Höjningen genomförs under våren 2015.

Vidare vill socialnämnden att man hädanefter ska få göra små ändringar varje år istället. Då ska höjningen stå i relation till höjda kostnader.

Samma som privata

– Det är beklagligt att höjningen blir så stor nu på en gång. Men så blir det tyvärr när vi inte rört taxan på flera år, säger socialnämndens ordförande Kenneth Fahlesson (S).

Han säger att det kollades vad privata företag tar för en fotvårdsbehandling, och att det är ungefär där den nya avgiften hamnar.

Det finns sedan tidigare ett beslut om att fotvården ska vara självfinansierad.

Inte lägga ner

Det fanns också ett förslag om att lägga ner fotvården helt.

– Men det är viktigt att den finns kvar. Det är inte minst viktigt för våra medborgare som bor i ytterområdena. Där finns sällan några andra alternativ.

Var finns kommunens fotvårdsspecialister? Här ser du hela listan

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nyheter

Artiklar från 17 januari 2018

Artiklar från 16 januari 2018

Artiklar från 13 januari 2018

Artiklar från 12 januari 2018

Artiklar från 11 januari 2018

Artiklar från 10 januari 2018

Artiklar från 9 januari 2018

Artiklar från 8 januari 2018

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen