Det har aldrig funnits något lagkrav på kommunerna att införa detta bidrag. Många kommuner som haft det har också tagit bort det då läkarvetenskapen inte kan fastställa att det finns något som kallas elallergi.
– Jag är medveten om att vi är en av få kommuner som har kvar detta bidrag. Men då vi fått så många vittnesmål om att människors hälsa förbättrats genom de åtgärder de fått stöd till så är ambitionen att ha kvar bidraget, säger kommunalrådet Lorents Burman.
Han säger också att de elsanerade lägenheter som ägts av Skebo och som nu ägs av Nordhalla ska bli kvar som elsanerade bostäder.
Tveksamhet
– Detta löfte fick vi då lägenheterna såldes.
Sedan 2005, då bidraget infördes, så har 35 hushåll fått bidrag i kommunen. Första året beviljades mest bidrag, 13 ansökningar fick ja. Under förra året utbetalades 100 000 kronor i bidrag och hittills i år har 69 000 kronor utbetalats.
– Det rör sig alltså inte om så stora belopp, cirka 100 000 kronor årligen, säger Lorents Burman.
Oppositionsrådet Andreas Löwenhöök, Moderaterna, efterlyser att bidraget ses över.
– Jag ställer mig tveksam till bidraget då forskningen visar att samband inte finns mellan ohälsa och elektromagnetiska fält. En motion till kommunfullmäktige i detta ärende kommer snart där vi från mitt parti vill ha en genomgång kring bidraget.
Intyg krävs
Bidraget som utbetalas i Skellefteå är maximerat till 50 000 kronor. Bidrag ges också för mätningar före och efter elsanering skett, det kan i vissa fall röra sig om upp emot 75 000 kronor som utbetalas.
– Vi kräver ju givetvis intyg från läkare om besvären man har och en offert på åtgärderna som skett, säger Petra Lindberg, som arbetar som handläggare kring bostadsbidragen.
Det här handlar inte om höga kostnader för kommunen