Här ska det bli plats för rekreation

Notera att denna artikel är från 2016
Här ska det bli gräs. Christer Svensson är projektledare åt kommunen och Peter Nordlinder från Ekotec, även han projektledare, fanns under tisdagen ute på det område som på sikt ska bli ett härligt rekreationsområde. Foto: Jeanette Lövgren.
Jobbet nästan klart. Peter Nordlin,der, projektledare på Ekotec, samt Christer Svensson, projektledare åt kommunen, ser nu slutet på det saneringsarbete som pågått i närmare tio år. Foto: Jeanette Lövgren.
Ny jord. Fyllnadsmassor fraktas till det område som nu är efterbehandlat. Foto: Jeanette Lövgren.

Saneringsarbetet är snart avslutad. Nu pågår arbetet med att få ut fyllnadsjord på det gamla industriområdet i Ursviken. Totalt har över 30 000 ton behandlats, renats och fraktats iväg till destruktion och säkra deponier.

När Norran besökte det anrika industriområdet under tisdagen kom det lastbilar i en strid ström med fyllnadsjord. En grävmaskin planade ut jorden. Det vackra området nära älven har stått oanvänt i en rad år. Generationer av industriell verksamhet sedan 1820-talet har satt omfattande spår. Peter Nordlinder, projektledare vid saneringsföretaget Ekotec, säger:

– Sedan sex år tillbaka har vi arbetat med miljösaneringen. Föroreningsbilden har varit mångafacetterad, det handlar bland annat om olja, arsenik, koppar, zink och dioxiner.

Redan 2007 inledde Skellefteå kommun arbetet med att efterbehandla området. 33 000 ton jord har fraktats iväg, bland annat till godkända mottagningsanläggningar. Den förorenade jorden har schaktats, avvattnats, torkats och sorterats.

– 12 ton arsenik, 160 ton koppar och zink samt 105 till 115 gram dioxin har omhändertagits från det 35 hektar stora området, säger Christer Svensson, projektledare vid Skellefteå kommun.

Andelen dioxin kan synas blygsam, men Peter Nordlinder påpekar att just dioxin tillhör den del av föroreningarna som är farligast.

Nu ska den sanerade marken täckas med fyllnadsjord som hämtas i närheten av industriområdet. Sedan ska gräs sås och till hösten kommer området att ha en helt ny skepnad.

– Vad som också återstår är att riva en gammal bassäng och några byggnader, säger Christer Svensson.

Flera etapper

Arbetet med saneringen har pågått i etapper. När Norran träffade Peter Nordlinder och Christer Svensson på tisdagen så var konstaterandet att det handlar om ett naturskönt område som bör lämpa sig väl för både rekreation och bostäder.

– Läget är ju perfekt, nära älven.

Området där saneringen skett är på 50 hektar, 11 hektar täcks nu med fyllnadsmassor.

– Vi har kunnat hålla nere kostnaderna en del genom att använda oss av returtransporter med jord då lastbilar funnits i närområdet, säger Peter Nordlinder.

Hur ser det då ut med kostnaderna för efterbehandlingen och rivningen av byggnader? Svaret är att totalkostnaden hamnar på drygt 100 miljoner kronor. Staten står för merparten, Skellefteå kommuns kostnader uppgår till mellan 17 och 18 miljoner kronor.

– Det här är den största saneringsinsatsen vi någonsin utfört i kommunen, säger Christer Svensson. Positivt är att kostnaderna inte blivit så höga som befarats.

Bättre älvsvatten

Det mesta har gått enligt planerna och effekterna av saneringen märks faktiskt redan, nyligen utförda mätningar visar att dioxinerna är helt borta i älvens vatten.

Arbetet har enligt kommunen och Ecotec gått enligt ritningarna. Utmaningar har dock funnits.

– Det handlar om gammal träskmark vi har arbetat på. Det har bland annat medfört bekymmer med att ta sig fram med lastfordon, säger Peter Nordlinder.

Under tisdagsmorgonen i kylan var det relativt stilla och lugnt på området. Helt klart är att när värmen kommer finns det goda utsikter för att få till ett naturskönt område med grönytor.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nyheter

Artiklar från 23 februari 2018

Artiklar från 19 februari 2018

Artiklar från 17 februari 2018

Artiklar från 16 februari 2018

Artiklar från 15 februari 2018

Artiklar från 14 februari 2018

Artiklar från 11 februari 2018

Artiklar från 10 februari 2018

Artiklar från 9 februari 2018

Artiklar från 7 februari 2018

Artiklar från 6 februari 2018

Artiklar från 4 februari 2018

Artiklar från 3 februari 2018

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen