Fritidsfiskarna jublar efter Byskeälven

Notera att denna artikel är från 2014
Gläds över laxuppgången. Thomas Johansson från Kåges fiskevårdsområde samt Martin Johansson och Malin Isaksson från fritidskontoret var på plats i Fällfors på torsdagen för fisketillsyn och smärre reparationsarbeten.
Noggrann statistik. I Fällfors går det att följa laxarnas väg upp efter älven via fiskräknaren.
Återkommande gäst. År efter år söker sig Göran Wilson från Malmö till Byskeälven. I går njöt Göran av värmen, försöken att få lax får vänta tills svalare väder kommer.
"Bara inte laxen dör av hettan" Eskil Marklund hyr ut stugor. Många fritidsfiskare har sökt sig uppefter älven i sommar. Nu oroar sig Eskil för hur laxarna ska palla med värmen.

Fisketuristerna jublar, i sommar har nämligen Byskeälven visat sig från sin allra bästa sida när det gäller laxuppgång. Värmen gör dock att det just nu är svårt att få napp.

De senaste åren har tillgången på lax blivit bättre och bättre i älvarna. 2014 är inget undantag.

– Huvudanledningen till den ökade laxtillgången är säkerligen det minskade fisket i Östersjön samt att det fasta fisket vid älvsmynningarna har minskat, säger Ulf Andersson i Byskes fiskevårdsområde.

Under torsdagen mötte Norrans team Ulf Andersson i Byske. Givetvis ville vi föreviga då han drog upp lax på fluga, men fångsten uteblev.

– Som laxfiskare gäller det att ha ett stort tålamod, värmen gör dessutom att fisken inte är så villig att hugga.

Innan värmen kom och under försommaren var dock fångsterna goda. Till och med i onsdags har 645 laxar fångats och dessutom 251 öringar.

– Det är jättebra statistik. Betydligt bättre än i fjol, säger Ulf Andersson.

Laxfiskarna är riktiga entusiaster och så fort rapporter kommer om god tillgång i våra vildlaxälvar så söker sig fiskarna dit. Fler utländska fisketurister än jämfört med i fjol har också sökt sig till Byske.

– Fiskekortförsäljningen hittills uppgår till över 770 000 kronor. När säsongen är över så kommer vi att ha sålt betydligt fler fiskekort än i fjol.

Just nu är det fullt med badturister på havsbadet, men någon trängsel av fiskare efter älven är det inte. De som finns på plats fiskar också oftast på kvällar och nätter, då är chansen för napp större.

Hur ser det då ut med storleken på de laxar som fångas? Ja ofta handlar det om rejäla exemplar, eller vad sägs om 15,6 kilo som är rekordnivån hittills i sommar.

Just nu är det lite vatten i Byskeälven och ett bekymmer är även det varma vattnet, cirka 22 grader. Från många håll rapporteras om laxdöd i älvarna, men det är dessbättre hittills inget större bekymmer i Byskeälven.

– Men fisken trivs inget bra i älven när det blir så här varmt, säger Ulf Andersson.

Även om inte laxen hugger så bra just nu så märks det uppe vid laxtrapporna i Fällfors att tillgången är god. Norran såg flera laxar hoppa i den strida strömmen, men det är ingen enkel match att fånga detta på bild.

Fällfors camping och Snickarsmedjan har inte längre någon uthyrning för fisketuristerna. Men visst finns det boende att hyra efter älven, som hos Eskil Marklund som har tre stugor för uthyrning.

– Jag är nöjd, hit har många fiskentusiaster sökt sig. Många finländare har hyrt av mig i sommar, de klagar på att det är så dyrt att fiska i Finland. Här i Byske är prisnivån betydligt lägre.

Eskil Marklund fiskar även själv, men inte just nu när värmen slagit till. Och just värmen oroar Eskil.

– Jag befarar att många laxar kommer dö i hettan. Och de som återutsätter laxarna måste tänka på att göra på rätt sätt. Det går inte att stå med fångsten i armarna och ta en massa foton och sedan sätta tillbaka laxen, då är risken stor att fisken dör.

Och just återutsättning är populärt. En majoritet av fångsterna sätts tillbaka i älven visar statistiken.

Hos Eskil Marklund hyr just nu Göran Wilson från Malmö en stuga.

– Jag fiskar ibland, men just nu är det för varmt.

Göran Wilson är återkommande gäst efter Byskeälven. Han passar också på att plocka lite bär, så gör även Eskil Marklund.

– Nog finns det hjortron på myrarna, men det är jobbigt att plocka i värmen.

Uppe i Fällfors fanns under torsdagen personal från fritidskontoret på plats tillsammans med Thomas Johansson från Kåge fiskevårdsområde.

– Vi reparerar fiskeräknaren, sa Thomas som för Norrans team även konstaterade att uppgången av lax inte bara är bra i Byskeälven.

– Även i Kågeälven så har det i sommar gått upp bra med både lax och öring.

 

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nyheter

Artiklar från 17 februari 2018

Artiklar från 16 februari 2018

Artiklar från 15 februari 2018

Artiklar från 14 februari 2018

Artiklar från 11 februari 2018

Artiklar från 10 februari 2018

Artiklar från 9 februari 2018

Artiklar från 7 februari 2018

Artiklar från 6 februari 2018

Artiklar från 4 februari 2018

Artiklar från 3 februari 2018

Artiklar från 2 februari 2018

Artiklar från 1 februari 2018

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen