Bucht i blåsväder under sitt tal

Friska vindar. När landsbygdsminister Sven-Erik Bucht förstamajtalade i Skellefteå omgavs han av friska vindar. Foto: Jenny Petersson.

Närmare 300 skelleftebor samlades för att höra landsbygdsminister Sven-Erik Bucht förstamajtala på Bryggarbacken i Skellefteå.

Det var ett soligt men blåsigt Skellefteå som mötte landsbygdsministern under måndagen, när han förstamajtalade vid både Folkparken och Bryggarbacken.

Närmare 300 skelleftebor slöt upp i centrum. Här bjöds på klassiska förstamajtalsingredienser, som jobbfrågor och välfärd.

– Vi har vänt utvecklingen. När vi tillträdde tog vi över stora underskott från Alliansen. Nu har vi överskott vilket gör att vi kan satsa på välfärden och jobben, sa ministern.

I publiken stod Ingegerd Nordin, som uppskattade talet.

– Men prata går väl. Sedan är det viktigt att det sker något också. Inte minst inlandet måste lyftas och Norrbotniabanan måste byggas.

Ludwig Lindmark, Jörn, tyckte också att ministern lyfte viktiga frågor.

Nu har vi överskott vilket gör att vi kan satsa på välfärden och jobben.

– Sverige är inte bara storstäder, landsbygden har varit eftersatt länge nu.

 

Norran fick också chansen att ställa några frågor till Sven-Erik Bucht. På frågan om hur situationen för mjölkbönderna ska förbättras, svarar han:

– Vi har ju höjt Norrlandsstödet till maxbelopp, som inte varit den storleken sedan 90-talet. Vi har också gått in med krispengar som kommer bönderna till del.

Kan bönderna se fram emot något långsiktigare stöd?

– Långsiktigt är det är ju viktigt att vi har ett lantbruk med god konkurrenskraft, men också att vi håller hög kvalitativ nivå. Det gör vi i dag, säger Sven-Erik Bucht.

När det gäller frågor om skatter på transportområdet, säger Bucht:

– Vägslitageavgiften har vi sagt nej till. Den skulle förhindra att vi går över till en biobaserad ekonomi. Det är viktigt att man kan ta ut skog och använda skog till att göra biobränsle.

Vill du stoppa flygskatten?

– Frågan är ute på remiss nu och kommer att hanteras i samband med höstbudgeten.

Vad tycker du själv om flygskatten?

– Den ska först beredas av regeringen och det är inte klart ännu var det hamnar.

Du vill inte ge något besked om vad du själv tycker i frågan?

– Jag har ingen anledning att göra det. Vi bereder frågan och sedan ger vi en bild utåt, inte två eller tre, säger Sven-Erik Bucht.

 

Taggar:

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nyheter

Artiklar från 17 januari 2018

Artiklar från 16 januari 2018

Artiklar från 13 januari 2018

Artiklar från 12 januari 2018

Artiklar från 11 januari 2018

Artiklar från 10 januari 2018

Artiklar från 9 januari 2018

Artiklar från 8 januari 2018

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen