Fler boenden öppnas i Skellefteå

Notera att denna artikel är från 2015

Jakten på personal och lokaler pågår nu ständigt i Skellefteå kommun. Fem nya boenden ska nämligen öppnas under 2016 för ensamkommande flyktingbarn. "Vi får full kostnadstäckning av staten för det arbete som utförs."

Det säger Pär Ådén, chef för individomsorgen i kommunen. Under det här året finns ett avtal om att Skellefteå ska ta emot 27 ensamkommande barn. Slutresultatet blir att 150 anlände.

– Strömmen av barn till landet har varit stort och Migrationsverket har tvingats ge direktiv och krav om hur många barn som måste tas emot i varje kommun.

Fyra nya boenden har öppnats det här året och under 2016 ligger beräkningarna på att ytterligare fem nya boenden ska öppnas.

– Vi letar nu lokaler och hela tiden pågår processen med att nyanställa personal.

Uppemot 40 nya jobb har tillkommit under 2015 och under nästa år beräknar kommunen att behöva nyanställa ytterligare 50 medarbetare till boendena.

– Det är en utmaning att hitta ny personal med rätt kompetens, säger Pär Ådén.

Vi jobbar nu hårt med att rekrytera mer personal.

Ett avtal finns nu mellan Migrationsverket och Skellefteå kommun att kommunen ska ha beredskap för att ständigt kunna ha 172 ensamkommande barn i boenden. Migrationsverkets huvudscenario för 2016 är att 24 000 ensamkommande barn kommer att anlända till Sverige. Samtidigt ligger i beräkningarna att upp till 33 000 ensamkommande flyktingbarn kan komma att anlända. Om detta senare scenario blir verklighet så kan det bli så att 245 barn kommer till Skellefteå.

– Om det stannar vid 172 barn som vi har avtal om så kommer vi att kunna upprätthålla en hög kvalitet, men om vi tvingas att öppna fler än fem nya boenden så kanske vi måste gå ner i kvalitet, säger Pär Ådén.

Socialförvaltningen förutspår att trycket mot kommunens serviceinrättningar, som det sociala, skolan och vården, kommer att blir fortsatt högt. Men Pär Ådén, säger samtidigt:

– Vi har beredskap, vi kommer klara att upprätthålla kvaliteten gentemot medborgarna då vi har lång erfarenhet av att jobba med de ensamkommande barnen.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nyheter

Artiklar från 17 februari 2018

Artiklar från 16 februari 2018

Artiklar från 15 februari 2018

Artiklar från 14 februari 2018

Artiklar från 11 februari 2018

Artiklar från 10 februari 2018

Artiklar från 9 februari 2018

Artiklar från 7 februari 2018

Artiklar från 6 februari 2018

Artiklar från 4 februari 2018

Artiklar från 3 februari 2018

Artiklar från 2 februari 2018

Artiklar från 1 februari 2018

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen