Detta hände våren 2011
15 april.Första avföringsprovet från Skellefteå som visar sig innehålla cryptosproridium upptäcks på smittskyddsenheten. Personen har inte varit utomlands.
15 aprilhar Norran den första artikeln om magsjukan. Reportern frågar om det kunde vara något i vattnet, men svaret är att då borde ännu fler ha varit sjuka.
Läs mer: TV: Här är lamporna som dräpte Cryptosporidium
18 april.Ytterligare två prover innehåller parasiten. En sköterska ringer patienterna och får veta att "massor av folk är sjuka". Hon ringer akuten och hälsocentraler i Skellefteå som bekräftar att många hade magsjuka och att den "ändrat karaktär".
18 april.Smittskyddsläkaren kontaktar kollega angående erfarenheter från Östersund. Han beställer också statistik från samtal till 1177, sjukvårdsrådgivningen.
18 april.Skellefteå kommun uppmanas att börja ta vattenprover för att leta cryptosporidium. Det görs normalt inte, och kräver särskild utrustning.
Läs mer: Fem år sedan Cryptosporidium slog till: ”Påfrestande att inte veta när det skulle få ett slut”
19 april, morgon.Smittskyddsläkaren får statistiken från 1177. Antalet som ringer för diarré och magsmärta har ökat lavinartat och är nu cirka 40 personer per dag. Då inser han att det handlar om stort utbrott. Det kan nästan bara vara vattnet som var boven.
19 april, lunchtid.Kommunen går ut med information om att man ska koka sitt dricksvatten om man har vatten från Abborrverket. 45 000 människor omfattas.
19 april.Eddahallen och Örjansbadet stängs.
19 april kl 14.15går Smittskyddsläkaren ut med ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten. Även det gick ut på att man ska koka vattnet.
19 april vid 20.00.Enkät om magsjukan öppnas på kommunens hemsida.
20 aprilfår kommunen det första svaret på de många prover som tas i Abborrverket. Det är negativt, det fanns inga parasiter eller bakterier.
20 aprilbörjar kommunen köra ut vattentankar till äldreboenden senare även till förskolor och skolor. Vattnet togs från täkten i Bureå.
21 april.Nu börjar antalet nya sjukdomsfall sjunka snabbt.
26 aprilbeslutade kommunstyrelsens arbetsutskott att det ska köpas en UV-anläggning till Abborrverket.
27 april.Miljöåklagaren gör en polisanmälan mot Skellefteå kommun.
29 aprilgör även bygg- och miljökontoret en polisanmälan.
April - maj.Mängder av tips kommer till kommunen om var smittan kan komma ifrån. Tekniska kontoret gör också många egna efterforskningar. Vad som hittas är bland annat feldragning av ett avloppsrör intill Skellefteå lasarett, det har dock varit fel i tio år. Vatten från privata avloppsbrunnar uppströms Skellefteälven misstänks, liksom ett tillfälle när en pumpstation för avlopp svämmade över intill Klintforsån. Utsläpp av regnvatten (dagvatten) i älven diskuteras också, det görs på många ställen och kan i princip dra med sig skit.
Det kom krav från invånare om att få rabatt på vattenavgiften, och hyresgästföreningen ville ha rabatt på hyror.
Epilog:
Den nya UV-anläggningen monterades i maj och togs i bruk i början av juni.
Vid midsommar började renspolning av samtliga ledningar och vattenreservoarer. Det var klart 16 september.
Då förklarades Skellefteå kommunens vatten vara fritt från cryptosporidium.
Det blev ingen rabatt på vattenpriset, varken för villaägare eller hyresgäster.
Ingen anställd på Skellefteå kommun blev åtalad för miljöbrott.
Det hittades aldrig någon parasit i dricksvattnet.