Tio miljoner kronor på utredningar

Centrumbron måste delvis utredas på nytt efter att planerna avbröts för fyra år sedan i samband med folkomröstningen. Nu vill kommunstyrelsens arbetsutskott satsa tio miljoner kronor på konsulter inför byggandet.

Det är tekniska nämnden som begärt pengar till utredningarna under 2018. De ska gå till miljöutredningar, geotekniska undersökningar, samt för att upprätta miljökonsekvensutredning, förslagshandling och gestaltningsprogram. Detta behövs för att kunna upphandla en entreprenör i nästa fas.

Arbetsutskottet var inte helt enigt om att bevilja pengar. Moderaterna ville återremittera frågan.

– Centrumbron har utretts på längden och tvären och en del pengar har redan använts. Jag vill veta vad som går att återanvända av de tidigare utredningarna och vill ha en specifikation på de tio miljonerna, säger oppositionsrådet Andreas Löwenhöök (S).

Tillsammans med Centerpartiet och Vänsterpartiet yrkade han avslag.

– Jag vill att frågan tas i ordinarie budgetprocess. Pengarna finns inte i budget, säger han.

Enligt kommunalrådet Lorents Burman (S) ska politikerna få ett bättre underlag inför kommunstyrelsens sammanträde där frågan ska upp igen.

Pengarna finns inte i budget.

Hur säkra är siffrorna?

– Det är en uppskattning av kostnaderna utifrån vad det kostade förra gången man gjorde utredningar, säger kommunchef Kristina Sundin Jonsson.

Mer från Nyheter

Artiklar från 16 november 2017

Artiklar från 14 november 2017

Artiklar från 13 november 2017

Artiklar från 9 november 2017

Artiklar från 8 november 2017

Artiklar från 7 november 2017

Artiklar från 6 november 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen