Badet i Lövånger stängdes: Verksamhetschef – ”Jag tog det säkra före det osäkra”

På grund av höga pH-värden stängdes bassängen i Lövånger under tisdagen. Värdena visade sig i efterhand vara helt ofarliga: ”Jag tog det säkra före det osäkra”, säger Louise Andersson, verksamhetschef vid Folkets hus.

Samhälle och välfärd2017-03-29 08:37

– När mätningen visade högre pH-värden än vanligt stängde jag badet. Nu i efterhand visade det sig att det var helt ofarligt,  men istället för att stå och invänta svar drog jag i nödbromsen direkt, säger Louise Andersson.

Badet har fortsatt stängt under tisdagskvällen men kommer sedan att öppna som vanligt igen.

Från och med i måndags pågår en tre veckor lång testperiod i kommunens bassäng i Lövånger, under vilken bassängen ska renas med en alternativt reningsmetod istället för klor. Det lite ”konstiga” värdet beror framförallt på ny mätutrustning, inte vattnet i sig, förklarar Loise. Som en del av projektet testas nu vattnet utförligt tre gånger dagligen.

”Inga konstigheter”

Hittills har inga konstiga värden uppmätts, berättar Håkan Eriksson, produktspecialist vid Biocool som utför testet.

– pH-värdet som uppmättes var egentligen inte konstigt, det var samma värde som det Lövånger i övrigt har, vilket är aningen högre. Felet i morse uppstod på grund av att man när man slog av tillförseln av klor, samtidigt slog av andra funktioner som mätte pH. Nu fungerar allt som det ska, säger han.

Produkten som Biocool renar vattnet med påverkar inte pH-nivån. De dagliga mätningarna görs för att upptäcka om bakterihalterna är fortsatt låga. 

– Det är de. Vi mäter även trikloraminer i luften, vilka uppstår när man använder klor i vattnet. När kloret tas bort förväntar vi oss att dessa ska gå ned, säger Håkan Eriksson.

Bakgrunden till projektet, som handlar om att testa en alternativ reningsmetod än klor, är de hälsoproblem som kopplas till kloranvändning. Skellefteå kommun har beviljats en halv miljon kronor från Naturvårdsverket till projektet.

Ämnet är granskat

Biocools produkt består av en kvartär ammoniumförening, varav det finns en mängd variationer. Exakt vilken det rör sig om är högst hemlig och patentsökt. Men ämnet är granskat och utvärderat av både Kemikalieinspektionen och Sveriges tekniska forskningsinstitut.

– Vi har sålt detta som poolrengöringsmedel i åtminstone 10 års tid, framförallt till mindre pooler som bubbelpooler där kloranvändning inte fungerar. Om det här testet blir lyckosamt så tror jag att vi kan skaka liv i många andra aktörer, och få igång utvecklingen av rengöringsmetoder som är mindre skadliga är klor, säger Håkan Eriksson.

Therese Wallström är projektledare för testet.

– Skulle värdena inte se bra ut så stoppar vi försöket direkt, säger hon.

Alla badgäster ska ha informerats om testet, som enligt både kommunen och Biocool är helt riskfritt.

– Men för att ändå locka dem som är skeptiska så erbjuder vi gratis bad hela testperioden, samtliga tider då badet inte är upptaget av planerad verksamhet.

Kåre Eriksson, forskare från Umeå universitet, har anlitats för att följa och utvärdera mätningarna inom projektet.

Hur kommer det sig att så få tester av alternativ till klor har genomförts?

– Min gissning är att klorering skett så länge, och är så etablerat, att få ifrågasätter det. Folkhälsomyndigheten lämnar även direktiv om hur det ska gå till. Men de senaste åren har det uppmärksammats mer på bred front, nu börjar det finnas ett intresse.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!