Knarkfabriken i Kalvträsk: Männen åtalas för grovt narkotikabrott

Männen åtalas nu för grovt narkotikabrott. Foto: TT

Efter att Skelleftepolisen hittat stora mängder blomjord och cannabisfrön i en skåpbil häktades de två männen. Nu åtalas de för grovt narkotikabrott.

Det var den 25:e juni som två män stoppades av polis för en kontroll då bilen var ovanligt tung. När polisen gick igenom fordonet upptäckes det att skåpbilen var lastad med flera föremål som brukar användas för att framställa narkotika. Bland annat hittade de 2500 liter blomjord och 201 stycken cannabisfrön.

Polisen genomförde även en husrannsakan i ett hus i Kalvträsk. Vid detta tillfälle hittade de ytterligare föremål brukar förekomma vid cannabisproduktion så som fläktar, luftfuktare, belysning och blomkrukor.

Läs också: Byn som skulle få en narkotikatillverkning: Cannabisfrön fanns i männens skåpbil

De båda männen häktades fyra dagar senare för förberedelse till grovt narkotikabrott. En av männen är även åtalad för ringa narkotikabrott då han olovligen använt cannabispreparat. Åklagaren menar att brottet är att klassas som grovt i hänsyn till mängden narkotika som hittades i männens bil.

Vice chefsåklagare Axel Holmberg på Åklagarkammaren i Umeå yrkar på att de båda männen, som inte är svenska medborgare, ska utvisas ur landet i enlighet med utlänningslagen. Han yrkar även på att förbjuds återvända till Sverige under en period på tio år.  I stämningsansökan skriver Holmberg att: ”Brottet är med hänsyn till den skada, fara eller kränkning som det inneburit för enskilda eller anmäla intressen så allvarligt att de inte bör få stanna kvar”.

De båda männen har nekat brott och hävdar att utrustningen skulle överlämnas till en person i Stockholm.

 

Taggar:

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen