Stor inbrottsvåg under påskhelgen

En stor inbrottsvåg har drabbat Norrans område – främst Kåge har blivit utsatt. I stort sett alla inbrotten har skett i anslutning till påsken. Nu vädjar polisen om tips från allmänheten.

Innan påsken, mellan den 8 april och 11 april, utsattes en villa på Hjortronstigen i Malå. En okänd gärningsman bröt upp dörren till villan. Just nu finns det inga uppgifter om vad som stals.

– Det är en inbrottsvåg som är länsöverskridande, för vi vet att Norrbotten blivit drabbat också, säger Lars Persson vid Skelleftepolisen.

Totalt fem inbrott och två försök till inbrott har anmälts på adresser i Kåge. Den 11 april anmäldes ett försök till inbrott på Parhusgatan. Brottstiden är mellan 04.10 och 04.30.

– Målsäganden var hemma och vaknar helt sonika av att fönsterlampan slår mot fönstret. När han går upp så ser han att någon brutit upp rutan mot farstun, men gärningsmannen lämnar platsen, så inget hinner tillgripas. Där finns det också ett svagt signalement på en person, säger Lars Persson.

Här är de övriga som har anmälts i Kåge:

– Byalagsgatan: Har skett mellan den 9 och 12 april, gärningsmännen har brutit sig in via ett garagefönster. Där saknas godslistor så det är oklart vad som stals.

– Kläppvägen: Har skett mellan den 9 och 16 april och där har gärningsmännen tagit sig in via sovrumsfönstret. Bland annat har kontanter och smycken stulits.

– Parhusgatan: Har skett mellan den 16 april klockan 08.45 och den 17 april klockan 12.00. Där saknas det också godslistor och information om tillvägagångssätt.

– Mangårdsgatan: Har skett mellan den 13 och 17 april. En granne har anmält brottet och de boende är fortfarande bortresta så det finns inte så mycket information i övrigt.

– Jakobsvägen: Mellan den 13 och 17 april. ”Där vet vi just nu varken vilket gods som saknas eller tillvägagångssättet”, säger Lars Persson.

– Byalagsgatan: Försök till grov stöld som har skett mellan den 13 och 17 april. Anmält efter att målsäganden upptäcker att någon skruvat isär en sensorlampa som finns på baksidan av huset. ”Ingenting annat har skett, men vi betecknar det ändå som försök till grov stöld”, säger Lars Persson.

”Ingen misstänkt kvar”

Även på Griffelgatan i Bureå har ett inbrott anmälts.

– Klockan 02.15 går larmet på villan då någon krossar en ruta till balkongdörren. 02.23 är väktare på plats, men då finns det ingen misstänkt kvar, säger Lars Persson.

Två villor på Sunnanågatan på Sunnanå i Skellefteå har också blivit utsatta för inbrott. Det ena ska ha skett mellan den 14 och 17 april och då har en fönsterruta till groventrén krossats. Smycken och armbandsur har försvunnit.

– Det andra har skett mellan den 15 och 17 april och där har man gått in via ett altanfönster. Vi har inte fått in godslistor där än, säger Lars Persson.

Han säger att platsundersökningar gjordes under gårdagen, tisdagen, och att arbetet fortsätter under onsdagen.

– Vi har inte riktigt kommit ikapp än.

Vad gör ni mer för utredningsarbete just nu?

– Eftersom vissa målsägare är bortresta så jobbar vi med att komma i kontakt med dem och hålla förhör. Vi jobbar även för att få in godslistor.

Tror ni alla de här inbrotten hör ihop?

– De flesta har skett under påsken med ungefär samma tillvägagångssätt, så vi har skäl att tro att det är samma gärningsmän, säger Lars Persson.

Han understryker att polisen vill komma i kontakt med vittnen.

– Vi är oerhört angelägna om alla iakttagelser som folk kan ha gjort. Det kan vara personer eller fordon som inte är behöriga i området. Det mesta har ju skett nattetid, men det kan ju finnas någon nattuggla som sett något, säger Lars Persson.

Även sju villainbrott har anmälts i Lycksele under påskhelgen.

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen