Ishalkan skapade trafikkaos i Skellefteå

Inställda flyg, stoppad lokaltrafik och problem med skolskjutsen. Ishalkan ställde till det i Skellefteområdet på fredagen.

SMHI utfärdade tidigt två klass 1-varningar för plötslig ishalka och snöfall i Västerbottens kustland.

Strax efter 08.00 meddelade Skellefteå Buss att all lokaltrafik skulle stoppas i väntan på att vägarna sandats eller att isen hade försvunnit.

Den yttre trafiken i regionen och länet ställdes aldrig in men drabbades av kraftiga förseningar på vissa sträckor. Vid 10-tiden började samtliga busslinjer att dra igång igen.

Skolskjutsen påverkades på flera håll. Bussar som skulle skjutsa barn i Burvik ställdes in och en buss fastnade vid vägen i Örviken. Även bussar till Kanalskolan ställdes in och bussen som skulle till skolorna i Skelleftehamn var kraftigt försenad.

Den isiga rullbanan på Skellefteå Airport innebar inställda flyg till och från Skellefteå. Trafiken var igång igen vid 16.30 och kvällens plan från flygplatsen gick som planerat, om än något försenade.

Skellefteå Airport kämpade länge med att sopa, skrapa och att sprida kemikalier på rullbanan för att få isen att försvinna.

Fredrik Bäckman skulle ta flyget klockan 06.45 till Stockholm igår morse, men det ställdes in i sista stund.

– Planet körde ut på startbanan och skulle åka iväg, men märkte att det var för halt. De försökte köra tillbaka för att släppa av oss, men blev fast på startbanan, så de fick sanda för att ta oss tillbaka till gaten, säger han.

Hur känns det här?

– Det är bra att de stannar, är det halt ska de låta bli. Jag hoppas bara att folk tar sig hem.
Hur har stämningen varit på flygplatsen?

– Ganska bra ändå tycker jag.

Hockeylaget Färjestad drabbades. De skulle ha tagit 09.45-flyget till Stockholm, men SHL-laget åkte istället buss hem till Karlstad.

Norrans utdelning var försenad på flera håll. Bland annat uppstod problem i Lövånger, Ånäset och Robertsfors.

 

Här nedan kan du läsa Norrans direktrapportering från ishalkans framfart under fredagen.

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen