Ibland kan det vara tillåtet att skippa det obligatoriska annonseringskraven på grund av ”synnerlig brådska”. Det ska då handla om en ”absolut nödvändig upphandling” och brådskan ska inte ha kunnat förutses av myndigheten.
– Om man ser till gränsdragningar som gjorts i domstol handlar det om liv, hälsa och säkerhet. En hotellrenovering eller risk för ekonomisk förlust kvalificerar inte för ett sådant undantag, säger Pär Cronhult, chefjurist på Konkurrenskommissionen, en oberoende expertgrupp som utrett åtskilliga ärenden varav flera lett till ingripande från ansvariga myndigheter.
– Kommuner som ägnar sig åt myndighetsutövning under lagarna måste självklart se till att följa lagen själv. Tänk om jag skulle bygga en brygga, men struntar i att söka bygglov och strandskyddsdispens eftersom jag har bråttom och inte har tid att sätta mig in i bygglagstiftningen. Hur tror du kommunen skulle ställa sig då?, säger Pär Cronhult.
Mattias Ljungkvist är jurist vid Upphandlingsmyndigheten. Han vill inte uttala sig om det specifika fallet, men säger att offentliga organisationer tenderar att se på upphandlingsfrågan som en isolerad del, vilket kan göra det onödigt komplicerat.
– Försöker man istället se på det som en integrerad, naturlig del av hela verksamheten ökar insikten om vilka resurser som faktiskt behövs, och som i förlängningen ger ett mervärde för organisation, medborgare och skattebetalare.
För den kommun som upplever sig sakna tillräckliga resurser, finns flera sätt att ta hjälp, fortsätter han. En del kommuner genomför samordnade upphandlingar.
– SKL har även en inköpscentral som upphandlar olika ramavtal som kommuner och landsting kan använda sig av, säger Mattias Ljungkvist.