Järnsanden knivig fråga för kommunen – nya riktlinjer finns nu på plats

Järnsanden som anläggningsändamål har blivit en knivig fråga för Skellefteå kommun. Nu har bygg- och miljönämnden tagit fram riktlinjer. Lekplatser, bostadsområden och parkområden anses som mindre lämpliga användningsområden.

Not Found2016-03-08 13:15

Järnsanden uppkommer i samband med kopparframställningen på Rönnskär. Den användning som har skett tidigare har inte varit prövad enligt miljöbalken. Nu är det förutsättningarna på platsen som ska avgöra hur järnsanden får användas.

Evelina Fahlesson, nämndsordförande, säger:

– Det är givetvis bra om vi kan återanvända avfall i stället för att deponera det, men det ska göras på ett ansvarsfullt sätt. Utifrån det vi vet i dag kommer järnsand att kunna användas till anläggningsändamål i flera fall.

Bergen av järnsand har växt kraftigt på Rönnskär efter bygg- och miljönämndens nyttjandeförbud som har rått. Nu vill en annan avdelning i kommunen lägga upp ett lager av järnsand på andra sidan fjärden där kommunens nya djuphamn ska ligga.

– Det ärendet ligger nu hos länsstyrelsen, säger Evelina Fahlesson. Vi har använt oss av försiktighetsprincipen och har inte gett tillstånd, järnsanden innehåller tungmetaller.

Stor kund

Nu är frågan vilken linje länsstyrelsen väljer. Och hur ställer sig mark- och miljödomstolen?

Skellefteå kommun är Rönnskärsverkens i särklass största kund på järnsand. Det har varit ett eftertraktat fyllnadsmaterial i gator och gångvägar. I de nya ritlinjerna ska en bedömning ske kring var järnsanden ska användas, om avfallets egenskaper, såväl totalthalt som lakbarhet.

Kostsamt

Möjliga användningsområden är fortsatt gator, järnvägar, bullervallar och hamnar. Natur- och friluftsområden, bostadsområden, lekplatser och skolområden anses mindre lämpliga.

Bostadsrättsföreningen Torpet På Anderstorp har åkt på en dyr smäll. Järnsand tvingas man ta bort, kostnad en halv miljon kronor. Detta har skett samtidigt som kommunen använt järnsand vid utbyggnad på Vitberget. Bostadsrättsföreningen kräver nu ersättning. Kommunens försäkringsbolag ska undersöka fallet.

Vägledning.

Järnsand bör enligt riktlinjerna inte användas då grundvatten kan komma upp i järnsanden och inte heller där det finns sulfidjord. Uppgrävd jordblandad järnsand klassas enligt vägledning från Naturvårdsverket som farligt avfall. Farligt avfall bör enligt handboken generellt sett inte återvinnas i anläggningsarbeten. Ska det användas bör det prövas som en deponi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!