Korvstoppning i Bastuträsk

Notera att denna artikel är från 2016
Rykande färskt. Sören Lundgren kör smeten genom korvsprutan, medan Roger Albertsson står redo med stekpannan. Foto: Lennart Enkvist.

Var ska man ha en inspirationsdag om småskalig korvtillverkning om inte i Bastuträsk?

Det var något som Norsjö kommun och Eldrimner tog fasta på när man på fredagen bjöd in till en träff om livsmedelsförädling i mindre skala.

Sören Lundgren, charkuterist från Fågelberget, Gäddede, i Jämtland berättade, svarade på frågor och visade hur man gör korv av lokalproducerat lammkött.

Korvspruta

Han berättade om företagets utveckling från den väldigt blygsamma starten med en köttkvarn, en korvspruta och en arbetslokal på sex kvadratmeter till något som nu rullar på riktigt bra.

– Konstigt nog har vi lyckats överleva i 16 år på hantverket. Det blir också mer och mer intresse, sa han.

Tips och råd

Sören Lundgren gav bland annat tips och råd kring köttets temperatur, kryddningen och hur man bearbetar smeten.

– Vad som också följer med korvtillverkning är att hygienen är A och O, sa han.

Konstigt nog har vi lyckats överleva i 16 år på hantverket. Det blir också mer och mer intresse.

Sören Lundgren fick assistans av Aksel Ydrén, som även berättade om Eldrimners verksamhet. Eldrimner är ett nationellt resurscentrum för mathantverk som håller till i Ås utanför Östersund.

Svamp i Norr

Ännu mer lokal prägel blev det när bastuträskbon Britt-Inger Lundmark berättade om Svamp i Norr.

Vid inspirationsdagen i Bastuträsk deltog även Lantbrukarnas Riksförbund, LRF. Det passade bra i tid, då LRF i veckan har genomfört en nationell satsning på de gröna näringarna.

Även i Malå

Runt om i landet har det ordnats olika aktiviteter som har visat vad det gröna näringslivet har att erbjuda. Aktiviteterna har framförallt riktat sig till kommunpolitiker.

Satsningen har även märkts i Malå. Där stod LRF som värd för torsdagens nyhetsmorgon på Malå hotell. Under rubriken ”Biobaserad och förnybar samhällsekonomi” avverkades en rad programpunkter med flera olika föreläsare.

 

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen