Iglootel – ett hotell i en superigloo

Notera att denna artikel är från 2015

Fantasi och resurser. Samarbetspartners och sponsorer. Kunnigt folk. Rätt plats och rätt tid. Och en sak till – mannen med det långa håret –Michael Fender. Då är inget omöjligt. Se bara på Iglootel, ishotellet på Kraja i Arjeplog som invigdes i lördags.

Bygget av is- och snöhotellet startade för två månader sedan. Snö har tillverkats med snökanoner vid Krajas restaurang där Skellefteälven rinner förbi. Sedan har snön transporterats till själva byggarbetsplatsen vid Krajas utebad och där snön slungats, med en stor snöslunga, över ett antal jätteballonger. En åttameters ballong för varje ishotellrum. Och en tolvmeters för baren.

Vi inriktar oss i första hand på att ta tre år i taget.

Det har bildat ett hotell med en yta av 800 kvadratmeter. Tio hotellrum med plats för sammanlagt 60 personer. Korridorer, bar och jacuzzi ingår i konceptet och känslan är obeskrivlig. På samma gång som man är i en snögrotta kan man känna historiska vingslag och tro att man är i en medeltida fästning.

180 personer deltog i invigningen på lördagskvällen. Michael Fender, vd för FlyCar, hade stoppat sitt långa hår under en stickad mössa när han invigningstalade under bar himmel i 20-gradig kyla. Han framhöll alla inblandade, och då särskilt Silver Resort, samlingsnamnet för bland annat Hotell Silverhatten, Kraja och Silver Lodge. Michel Fender berättade också om den konstnärliga utsmyckningen som utförts av professor Hans Präfke och hans elever från Art & Crafts Academy i Aachen.

Han berörde också tankarna kring bygget av ishotellet i Abborrträsk för ett par år sedan.

– Vi skulle köpa en ö och bygga, sa han.

Men det blev bara ett år i Abborrträsk. Och när Johan Sund, vd på Silver Resort, föreslog att iglootel skulle byggas i Arjeplog och intill Kraja så blev det så.

– Vi hoppas att det ska bli en stor turistattraktion, sa Michael Fender.

Johan Sund tror och hoppas att iglootel ska förlänga vintersäsongen för hotellnäringen och räknar med att iglootel ska fungera åtminstone till och med mars månad. Fast det beror ju på vädret. Blir vårvintern kall står hotellet pall.

Temperaturen i ishotellet håller sig omkring två minusgrader. De som redan provat att sova där vittnar om god sömn och att de tjocka snö- och isväggarna gör att tystnaden är total.

Iglootel ska inte bli någon engångsföreetelse.

– Nej, vi inriktar oss i första hand på att ta tre år i taget, säger Johan Sund.

Bertil Sundkvist/NN

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen