Hög sjukfrånvaro går i arv

Om föräldrar har hög sjukfrånvaro ökar risken för att deras barn ofta är sjuka som vuxna, visar en ny rapport.

2014-10-31 20:10

Sjukfrånvaro överförs från föräldrar till barn, slår Inspektionen för socialförsäkringen (ISF) fast i rapporten. Genom att studera föräldrars sjukfrånvaro mellan 1990 och 1995, då barnen var 10-19 år, och sedan jämföra med barnens sjukfrånvaro som vuxna mellan 2006 och 2011, kunde ISF se effekten.

Ju mer föräldrarna är sjukskrivna under barnets uppväxt, desto större är risken att också barnet får en omfattande sjukfrånvaro som vuxen.

- Vi vågar inte riktigt sätta ner foten om orsaken. Men vi kan se att förklaringen inte är en speciell sjukdom, säger Malin Josephson, projektledare.

Ett liknande resultat kunde ISF se vid en studie 2012, men i den nya studien syns att effekten finns i olika socioekonomiska grupper och att det inte skiljer sig mellan år då sjukfrånvaron är hög respektive låg.

Högst är påverkan mellan mor och dotter. Döttrar med mammor som varit sjukfrånvarande i minst ett halvår hade i genomsnitt 20 fler sjukfrånvarodagar än döttrar till kvinnor som inte hade någon sjukfrånvaro.

- Men i genomsnitt är det väldigt låga tal. Det är vid omfattande sjukfrånvaro som det får negativa konsekvenser, säger Malin Josephsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!