Het debatt när budgeten kom upp i Norsjö

Budgeten och matserveringen på seniorboendena orsakade mest debatt i Norsjö kommunfullmäktige. Klart blev också att kommunen ska snabbutreda ett bidrag till fastighetsägare som vill starta trygghetsboenden.

De styrande Socialdemokraterna fick igenom sitt budgetförslag för 2018 med stöd av Vänsterpartiet. Det budgeterade resultatet är ett plus på 5,7 miljoner kronor, vilket innebär att målet på god ekonomisk hushållning uppnås.

I år fanns ytterligare två budgetalternativ, ett från Centerpartiet och Liberalerna och ett från Kristdemokraterna.

Satsningar

Robert Boström (C) argumenterade för det förstnämnda. Han lyfte fram flera satsningar, bland annat fram att man vill behålla matserveringen på seniorboendena Gästis och Klockarbo:

– Vi anser att det inte finns någon framtidstro i de andra partiernas förslag.

Kommunalrådet Mikael Lindfors anklagade Centern och Liberalerna för ansvarslöshet och populism. Han kritiserade partierna för att ha intecknat fyra miljoner kronor i fonderade medel till flyktingverksamheten och för att inte ha ekonomisk täckning för att behålla serveringspersonalen på boendena:

Utredning

– Ni har hittat pengar som inte S, V och KD har hittat. Om er budget går igenom blir det ett väldigt intressant 2019.

Ni har hittat pengar som inte S, V och KD har hittat. Om er budget går igenom blir det ett väldigt intressant 2019.

Mikael Lindfors sa också att det har påbörjats en utredning om ett bidrag till fastighetsägare som vill starta trygghetsboenden. Om allt går enligt planerna ska ett förslag presenteras för fullmäktige i oktober.

Därmed ställde sig också majoriteten bakom intentionerna i en KD-motion från i höstas, där partiet ville undersöka möjligheterna att skapa trygghetsboenden i kommunen.

Ett trygghetsboende ska bland annat ha gemenskapslokaler för måltider och samvaro, alltså den service som så hett har debatterats när det gäller Gästis och Klockarbo.

Egna förslag

Håkan Jansson (KD) betonade att hans parti följt samma budgetförutsättningar som S och V, men att själva budgetförslaget ser annorlunda ut.

– Omsorgen om de äldre är angelägen för oss. Vi föreslår även att språkintroduktionen får fortsätta med tre grupper så att deltagarna får utvecklas på sin nivå, sa han.

 

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen