Satsar på team för unga hemmasittare

2014 fick Skellefteå kommun 3,6 miljoner kronor. Pengar som används för att hjälpa hemmasittare tillbaka till skolan: ”Det här är ett samarbetsprojekt mellan grundskolan och socialkontoret i Skellefteå”, säger Adam Larsson, barn- och elevhälsochef, skolkontoret, Skellefteå kommun.

Begreppet hemmasittare handlar inte om skolkare, utan om barn och unga som av skilda orsaker inte klarar att gå till skolan över huvud taget. För att hjälpa eleverna sökte Skellefteå kommun pengar via sociala investeringsfonden, anställde en kurator som kartlade omfattningen och orsaker till frånvaron och startade projektet: Tillbaka-till-skolan.

– Det här rör sig om ett växande problem som återfinns i alla åldrar och samhällsklasser. De här eleverna vill gå i skolan, men den förknippas med ett känslomässigt obehag. De isolerar sig alltmer och tappar kontakten med vuxenvärlden och det är vanligt att de här eleverna får ångest och blir nedstämda, säger Helen Brännström, socionom som arbetar i teamet.

Barn från förskoleklass upp till nionde klass omfattas av projektet och den yngsta teamet hjälpt är en elev i årskurs tre.

– Det börjar ofta som ont i magen eller i huvudet och oro på söndagar inför skolveckan. Symptomen kan börja i tidig ålder. Förhoppningen med projektet är att skolan och föräldrar tidigt ska uppmärksamma de här sakerna, säger Adam Larsson.

Vilka åtgärder sker i projektet?

– Vi kan möta upp eleverna hemma i den omfattning som behövs och även göra aktiviteter dagtid. Det handlar om att sträcka ut en hand till uppgivna elever så de vågar tro och blir delaktiga igen, vi vuxna måste inge hopp och visa på alternativa vägar, säger Helen Brännström.

I en del ärenden har vi gått in helt och i andra styrt upp vissa saker. I 14 fall har vi jobbat i hela processen och där är alla tillbaka i någon sorts aktivitet.

Hur många har fått hjälp?

– Vi har haft 25 ärenden. I en del ärenden har vi gått in helt och i andra styrt upp vissa saker. I 14 fall har vi jobbat i hela processen och där är alla tillbaka i någon sorts aktivitet, men sådant här tar tid, säger Adam Larsson.

Projektet pågick fram till årsskiftet, men är förlängt fram till sommaren.

– Vi ser att det finns behov och vi planerar att permanenta verksamheten. Team liknande det här kan göra skillnad, men det krävs uthållighet och ett långsiktigt jobb där alla samverkar, säger Adam Larsson.

Taggar:

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen