Hektisk livsstil kan spåra ur

Innebandy, bokklubb, kör och bostadsrättsmöten. Alla vardagskvällar planerade och helgerna späckade med schemalagda aktiviteter - vissa tar aldrig semester från högpresterandet. Men det kan kosta att ligga på topp.

2014-11-28 07:22

- Det finns ingen gräns för hur många aktiviteter ens barn kan ha. Logistiken i vissa familjer är otrolig. Det är klart det kan vara roligt till en viss gräns men man kan undra när det övergår till att bli destruktivt, säger psykologen Jenny Klefbom.

De som tvärtom lider av exempelvis långtidssjukskrivningar och passivitet ses ofta som raka motsatsen till de högpresterande personerna. Men enligt Klefbom kan det röra sig om att båda grupper fastnat i destruktiva beteendemönster, som kan leda till depression eller annan psykisk ohälsa.

- Är man van vid ett högt tempo och att prestera mycket så tror jag att man kan fastna i ett ekorrhjul som går snabbare och snabbare.

Vissa personer trivs med ett högt tempo och en hektisk livsstil men om man får känslan av att livet ändå är innehållslöst kan det vara ett tecken på att man behöver frigöra tid till sig själv.

- Man håller bort allvarliga känslor och förlorar djupet på något sätt när allt är schemalagt. Då kanske man ska sätta sig och fundera på vad man själv vill, i stället för det man tror förväntas av en.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!