Giftskandalen i Chile – bybor i rättssalen: ”Måste komma igång, har kostat enormt”

Efter fyra års handläggning och många hinder kommer nu beskedet: rättsstriden mellan Arica Victims och gruvjätten Boliden inleds i oktober. Det innebär två månaders förhandling, förhör både dag och natt med personer från Chile, Spanien samt San Fransisco i USA.

I september 2013 lämnade byborna i chilenska Arica, via kommanditbolaget Arica Victims, in en flera tusen sidor omfattande stämningsansökan mot Boliden till följd av våtverksslammets påverkan på flera hundra bybor i Arica.

Det är den mest omfattande civilrättsliga prövning någonsin vid Skellefteå tingsrätt. Och det har alltså tagit fyra år av skriftväxling, förberedelser, sammanträden och olika formella hinder innan hovrättsrådet Lars Lindblad, som leder rättsprocessen, nu kan ge beskedet:

– Trots att nya hinder har uppstått – personer som tidigare bodde i Arica måste nu höras via domstol i huvudstaden Santiago – kommer vi att starta förhandlingarna den 17 oktober.

”Kostat enorma summor”

– Vi ska lösa de här sista hindren, vi kan inte vänta längre nu. Det har kostat enorma summor för de inblandade parterna, tillägger han.

Förhandlingen inleds alltså den 17 oktober, det finns cirka 20 inbokade förhandlingsdagar men också ett större antal reservdagar ifall man inte hinner klart med förhören på en och samma dag.

Lars Lindblad: På grund av tidskillnaden mellan Chile och Sverige kommer några av förhören att hållas på kvällen, ja, fram mot midnatt är det tänkt.

Förutom att parterna ska presentera sin bevisning och argumentera för sin sak – Boliden säger nej till att betala stora skadestånd till byborna i Arica – så ska ett stort antal förhör hållas med flera Arica-bor som enligt kommanditbolaget vars hälsa påverkas negativt av våtverksslammet.

Chilenare på plats

I något enstaka fall kommer drabbade bybor att finnas på plats i Skellefteå, övriga hörs via videolänk.

Vidare ska flera så kallade sakkunnigförhör hållas efter begäran både från Arica Victims och Boliden. Några av dessa sakkunniga är bosatt i Spanien och USA (San Fransisco). Tidigast i början av december avslutas förhandlingen.

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen