Giftskandalen i Chile – Aricabo förhördes: ”En katastrof, hur kunde Boliden göra så här?”

Hon bodde med sina barn i bostadsområdet som smittats av giftigt avfall i utkanten av Arica. På torsdagen fick hon vittna via videolänk från Chile. ”Vi har hört att man får böter om man slänger en termometer i Sverige, så varför gjorde Boliden så här mot oss”, undrade hon.

Efter problem med uppkopplingen via videolänk mellan Chile och Skellefteå tingsrätt kunde det första av tre vittnesförhör starta vid 13.30-tiden.

Den chilenska trebarnsmamman är en av de 796 som stämt Boliden på sammanlagt 102 miljoner kronor.

”Det var en svart jord”

Hon berättade att hon flyttade in med sin familj i det bostadsområde som byggdes upp i samma område där företaget Promel haft sin upparbetningsanläggning.

– Det var en svart jord, det dammade och vi var tvungna att vattna på kvällarna. Det luktade illa, det blev en gas som gav huvudvärk, berättade hon.

Chocken kom senare när hälsovårdsmyndigheterna berättade att marken var förgiftad och att det behövdes fyra månaders av sanering där otaliga tunnor med jord fraktades bort i samband med saneringsarbetet.

Kvinnan från Arica: Många människor har blivit sjuka i det här området, 15 kvinnor har fått missfall, folk har fått cancer. Det är inte rimligt om man jämför med andra bostadsområden.

Hon beskrev sina barns och den egna ohälsan och hade en direkt fråga:

– Jag har hört att man i Sverige kan få böter om man slänger en termometer. Vi blev lidande av allt det här, det här blev en katastrof för oss. Hur kunde Boliden göra så här mot oss?

Under förhandlingen fick rättens ordförande vid två tillfällen säga till Arica Victims ombud att inte ställa ledande frågor till den chilenska kvinnan.

Ifrågasätter samband

Bolidens advokat Robin Oldenstam påpekade efter vittnesförhöret att det här var en berättelse av en mamma som beskrev familjens hälsoproblem, men att Boliden ifrågasätter sambandet mellan detta och den export av våtverksslam som gjordes åren 1984 och 1985.

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen