Från och med tisdag: Drönare ska fota områden i Västerbotten

Foto: TT

Länsstyrelsen i Västerbotten kommer att genomföra så kallade undervattenskarteringar i grunda havsvikar med hjälp av drönare för att samla kunskap om dem. Arbetet sker mellan den 18 juli och 30 september.

Flygbilderna som tas kommer att användas till att analysera  sammansättning av undervattensvegetation i området.

”På grund av deras varma, skyddade och näringsrika vatten utgör dessa områden bland annat viktiga lek- och uppväxtområden för fiskar, och rast- och häckningsplatser för fåglar. Dessutom frodas insektsliv i den här typen av miljöer, vilket i sin tur lockar insektätande djur till området, såsom fladdermöss”, skriver länsstyrelsen i en kommentar.

Sammanlagt ska 21 grundområden i Västerbotten undersökas.

– Kartering av undervattensväxter från luften med en drönare kan låta underligt, men eftersom dessa studieområden i regel är grunda blir flygbilderna tillräckligt tydliga för att avgöra var det finns undervattensvegetation och även av vilken typ. Genom snorkling kan man sedan verifiera vilka växtarter det rör sig om, säger Anniina Saarinen, projektkoordinator vid Länsstyrelsen i Västerbotten, i ett pressmeddelande.

I våras karterades fiskvandring, förekomst av fiskrom, samt fiskyngel i en del av studieområdena.

– Fladdermöss och insekter karteras i fem vikar under hela fältsäsongen med hjälp av fladdermusdetektorer och insektfällor vilka töms varje vecka. Nästa steg är att kartera undervattensväxter, både från luften med hjälp av en drönare, och genom snorkling, säger Anniina Saarinen.

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen