Brandkåren i Adak lades ned efter det att gruvbrytningen avslutades 1978. Sedan dess har byn haft ett brandvärn, med för närvarande fyra frivilliga som är redo att rycka ut.
Industrihuset
Men nu är framtiden oviss. Bakgrunden är att de lokaler som räddningstjänsten tillhandahåller ligger i industrihuset och att kommunen nu har sålt fastigheten till företaget Persson Båt.
– Det innebär att brandvärnet måste ut på sikt, säger Leif Bergström, Adakbygdens byalag.
En annan lokal innebär en kostnad för Malå kommun och vis av tidigare erfarenheter har nu byalaget skrivit till miljö- och byggnämnden, som ansvarar för räddningstjänsten, och framfört hur viktigt brandvärnet är.
– När kommunal verksamhet i en by kostar någon krona så ska den bort. Men vi är väldigt mån om att det här ska vara kvar, säger Leif Bergström.
På egna ben
Han framhåller att det i Adak bland annat finns en större industri, en affär, en kulturskatt i form av Sagabiografen och snart även en mack. Allt är sådant som byborna har ordnat själva:
– Byaföreningen har också engagerat sig i grannsamverkan. Där ska vi lära oss hjärt-lungräddning. Så vi kommer att vara behjälpliga.
Byalagets skrivelse har varit upp i Malå–Norsjö gemensamma miljö- och byggnämnd. Politikerna fattade dock inga beslut, i stället noterade de skrivelsen och konstaterade att budgeten inte innehåller några extrapengar.
– Jag har full förståelse för Adakbornas synpunkter. Men i budgeten finns inga pengar för fördyrad verksamhet, säger ordförande Sam Venngren (S).
Så vad händer nu?
– Sannolikt kommer de att återkomma. I så fall får de gå till Malå kommunstyrelse, som hanterar nämnden.
När kommunal verksamhet i en by kostar någon krona så ska den bort. Men vi är väldigt mån om att det här ska vara kvar.