Silvermuseets institut för subarktisk landskapsforskning, INSARC, har under andra halvan av 2016 varit föremål för en utvärdering. Det gäller forskningen som bedrivits sedan 1999, och bakom detta ligger en grupp forskare under ledning av professor Sverker Sörlin på Kungliga tekniska högskolan i Stockholm. I rapporten konstaterar man bland annat att INSARC:s forskning är originell, experimentell och håller hög internationell kvalitet, och att man är mycket framstående även sedd i relation till den svenska universitetens arkeologiska institutioner. Man nämner bland annat publikationerna man producerat genom åren:
”Det är fråga om en omfattande internationell vetenskaplig publicering i välrenommerade tidskrifter. Över en tjugoårsperiod har man producerat i genomsnitt 2-3 internationellt publicerade artiklar per år. Det är en utsträckning som måste betraktas som mycket tillfredsställande. Internationell vetenskaplig publicering är ett kvalitetsmått, och de erhållna forskningsresultaten och det sätt de presenteras på är av hög kvalitet”, står det i utvärderingen.
Ritat om kartan
Man konstaterar också att INSARC:s forskning ritat om kartan för vad man tidigare trodde att man visste.
”I form av nya kunskaper, ändring av vedertagna vetenskapliga uppfattningar om kolonisationshistoria, naturutnyttjande och delvis om social organisation där samarbete istället för konkurrens mellan olika grupper framträder som ett väsentligt drag i norrländsk forntid.”
MVG + och guldstjärna i kanten, med andra ord. Silvermuseets chef Ingela Bergman, som tillsammans med sin kollega Lars Liedgren, var dem som såg till att det alls började forskas på Silvermuseet, tycker att utvärderingen bevisar ett och annat:
– Att bra forskning kan bedrivas där man inte förväntar sig, det är viktigt inte minst i den regionala politiken - att man inte utesluter de här svamparna som växer upp på oväntade ställen bara för att de inte tillhör normen. Det inger också hopp för den som vill forska men inte vill bo i en stor stad, säger Bergman.
Vad betyder det här för Silvermuseet?
– Det bevisar att vi har en verksamhet som håller en väldigt hög nivå. Det kan spela en viktig roll för vårt varumärke och Silvermuseet som besöksmål. En stark forskning, en stark publik verksamhet och en stark koppling till näringslivet, det är något vi vill bygga vidare på.
Sofie Abrahamsson/NN