Förbered dig på en kort natt

I natt ska vi än en gång vrida fram klockan en timme för sommartid och påskhelgen och påsknatten blir därmed en timme kortare än vanligt. I höst vrider vi tillbaka. Men borde vi verkligen det?

2016-03-26 13:50

- Forskning visar att det vore hälsosamt med permanent sommartid, säger riksdagsledamoten Robert Hannah (L).

Hans inlämnade riksdagsmotion, om att införa sommartid året om, har inte behandlats än. Men om Liberalernas Robert Hannah får bestämma ska vi inte återgå till vintertid.

- Man kan inte ta bort vintern, men man kan göra den ljusare, säger Robert Hannah.

- Människans beteendemönster förändras. När vi hade enbart vintertid var det för att vi var ett bondesamhälle där man vaknade upp tidigt på morgonen. I dag har vi mycket av vår fritid på eftermiddagen, ändå väljer vi att ha mörka eftermiddagar.

Ljusa eftermiddagar, säger han, leder till bättre fysisk och mental hälsa, inte minst för barn. I sin motion hänvisar han till en studie från London School of Hygiene & Tropical Medicine, som visar att barns rörlighet ökar med två minuter per dag när klockan vrids fram.

- Ju senare det blir mörkt, desto mer tid har man för att motionera och vara ute i ljuset.

Någon större förhoppning om att motionen ska gå igenom har han däremot inte. Inte minst eftersom merparten av EU delar tider.

- Man måste nog göra det här tillsammans med andra europeiska länder, så jag tror att man kommer att säga nej. Men jag vill att man för en samhällsdebatt om det.

Men i natt är det i alla fall dags att sätta fram klockan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!