Flest feminister i Norrland enligt ny opinionsundersökning

Notera att denna artikel är från 2016
Foto: TT

27 procent av svenskarna kallar sig feminister, visar en ny undersökning av YouGov. Men i Norrland gör 34 procent det – vilket är högst i landet.

Det skriver tidningen Metro.

Siffran är till och med en procentenhet högre än i Stockholm, och fyra procentenheter högre än i storstäderna sammanlagt.

Mest benägna att benämna sig som feminist är unga kvinnor mellan 18 och 27 år, helt 45 procent. Minst feministiska är män över 64 år.

21 procent av Alliansväljare kallar sig feminist, medan 48 procent av rödgröna väljare gör det.

Motvilja

Professorn Kristina Fjelkestam, som Metro intervjuat, menar att motviljan att kalla sig feminist bottnar i att man inte vill uppfattas som jobbig.

– I Sverige finns det fortfarande en fördomsfull syn om att kvinnor inte ska ta ton och käfta emot. I stället ska problem lösas i samförstånd. Men ibland kan man tvingas ta ton för att saker och ting ska förändras, säger hon till tidningen.

Sammanlagt intervjuades 1 526 personer i undersökningen. 

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nyheter

Artiklar från 20 februari 2018

Artiklar från 19 februari 2018

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen