Flera OSSE-observatörer bortförda

Notera att denna artikel är från 2014

Fyra européer som sannolikt arbetar för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) greps i går i Luhansk-regionen, skriver ryska Interfax med hänvisning till uppgifter från rebellgruppen Sydöstra fronten.

– Gruppen rörde sig runt i regionen på ett skamlöst sätt, utan att informera någon, säger gruppens talesman till Interfax.

De gripna förhörs nu men befinner sig väl, enligt talesmannen. Bortförandet ska ha skett samtidigt som fyra andra OSSE-observatörer – från Danmark, Estland, Turkiet och Schweiz – hålls av proryska separatister i Donetskområdet. I går hette det att de förhörs men kommer sannolikt snart att släppas.

Ska bestraffas

Efter gårdagens nedskjutning av en ukrainsk militärhelikopter, ett dåd som tog minst tolv liv, lovar landets nyvalde president att göra allt för att inga fler ukrainare ska dödas av ”terrorister och banditer”.

– Dessa kriminella handlingar, utförda av fiender till det ukrainska folket, kommer inte att passera ostraffade, säger Porosjenko enligt AFP som hänvisar till ukrainska nyhetsbyråer.

Nedskjutningen i byn Mandrytjino, nära Slovjansk, beskrivs som en av de svåraste attackerna i krisens östra Ukraina. Mi 8-helikoptern sköts ner med sofistikerade luftvärnsrobotar, något som fick Vita huset i Washington att uttrycka oro för att rebellerna får hjälp ”utifrån”.

Tjänstgörande försvarsminister Myhajlo Koval besöker området i dag.

Ryssar dödade

En av separatistledarna meddelade i går – till mångas förvåning – att 33 av de minst 40 rebeller som tidigare i veckan dödades vid en räd mot flygplatsen i Donetsk var ryssar från bland annat regioner som Tjetjenien.

Ryska Interfax skriver samtidigt att sju barn har skadats till följd av striderna i Donetsk-regionen under maj, med hänvisning till uppgifter från bland annat regionens hälsomyndighet. I närliggande Luhansk hävdar lokala rebeller att de ”aväpnat” en ukrainsk styrka som vaktar ammunitionsdepåer i en by.

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen