Fler björnar får skjutas i Västerbotten

Nu är det klart hur många björnar som får skjutas i länet under årets licensjakt.

Tilldelningen blir 26 björnar. Dessutom blir det inga specifika jaktområden.

– Vi slopar återigen indelningen av länet i två jaktområden. Syftet med en separat kvot för området ovanför odlingsgränsen är att minska björnstammen i renarnas kalvningsland, men det har vi redan gjort i och med skyddsjakterna, säger Björn Jonsson, naturvårdsdirektör vid länsstyrelsen i Västerbotten till Västerbottens-Kuriren.

I vår blev det färre skyddsjakter efter björn som genomfördes på grund av rennäringens problem med björn i kalvningslanden.

Detta har en positiv effekt på höstens licensjakt när det gäller hur många björnar som får fällas.

– Vi har kunnat öka tilldelningen för licensjakten igen, eftersom det är färre björnar som har fällts i vår än som var fallet 2015 och 2016. Eftersom vi vill hålla jaktuttaget på ungefär samma nivå som de senaste åren blir det fler björnar kvar för licensjakten, säger Björn Jonsson.

Licensjakten börjar den 21 augusti. Åtling är återigen tillåten som jaktmetod.

Det finns ett regelverk kring åteljakten och jägarna uppmanas att läsa villkoren noga som finns i licensjaktsbeslutet.

Utplacering av åtelmaterial får ske från 15 juli, men först efter att åteln har anmälts till och godkänts av länsstyrelsen.

Björnstammen i Västerbotten beräknades hösten 2014 uppgå till cirka 360 djur.

Länsstyrelsens viltförvaltningsdelegation tog i juni 2015 beslut om en målsättning för björnstammen i länet på 350 individer, som gäller för åren 2015–2019.

Bo Wallin/Västerbottens-Kuriren

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen