Fel bakom allvarlig tågincident

Två tåg var nära att krocka utanför Degerfors i början av november. Det fel i ett ställverk som orsakade incidenten finns inte på andra håll i landet, enligt Trafikverket. Men Haverikommissionen vill inte utesluta det.

2014-11-23 17:32

- Det är ett oerhört allvarligt tillbud och det ska inte kunna hända. En tänkbar förklaring är en felaktig ombyggnad i ställverket, säger haverikommissionens utredningsledare Richard Ekström till TT.

Redan i samband med incidenten upptäckte tekniker ett fel i ställverket, vilket TT rapporterade efter tillbudet. Växeln hade felaktigt slagit om och lett in ett tåg rakt mot ett annat tåg som stod stilla vid Strömtorp utanför Degerfors i Värmland. Föraren hann dock stanna tack vare låg hastighet. Enligt Ekström körde föraren cirka 40 kilometer i timmen eftersom det var stopp i signalen längre fram och föraren hade börjat att anpassa farten.

Men marginalen var mindre än ett hundratal meter mellan de två tågen, konstaterar SVT som har tagit del av dokument från Haverikommissionen.

Felet skulle kunna finnas på fler håll i landet enligt Haverikommissionen, eftersom det finns ställverk av samma sort på fler platser. Men Trafikverket anser inte att det rör sig om systematiska fel.

- Det är ett lokalt fel som kommer från en ombyggnad i Strömtorp för 19 år sedan. Jag kan aldrig garantera att det inte finns något fel någon annanstans, men vi har inget som säger att det finns på fler platser, säger Anna Lundman, underhållschef på Trafikverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!