Winsth tror på en ljus framtid för svenska företag och vill snabba på integrationen

Notera att denna artikel är från 2015
”För flyktingar som kommer till Sverige tar det i snitt sju år innan de får ett jobb medan samma siffra för Storbritannien är sex månader. Detta är inte hållbart”, säger Nordeas chefsekonom Annika Winsth. Foto: Lars Westerlund/TT

På onsdagen besökte Nordeas chefsekonom Annika Winsth Skellefteå för att diskutera ekonomi med bankens kunder och med näringslivsorganisationer. ”Svensk ekonomi växer i god takt och på bred front från norr till söder. Företagen i Skellefteå verkar vara ganska optimistiska inför framtiden”, konstaterar hon.

Främst är det hemmamarknaden som är glädjeämnet i den svenska ekonomin som växer med närmare tre procent i år och enligt Nordeas prognos med lika mycket nästa år. Kärvare är det för varuexporten. 

– Det handlar inte om att vi i Sverige har dåliga grejer utan det är helt enkelt en fråga om bristande efterfrågan.Något som sticker ut positivt är den svenska tjänsteexporten som går mycket bra, säger Annika Winsth. 

Hon konstaterar vidare att orosmolnen avlöser varandra globalt, med utvecklingen i Ryssland, IS hänsynslösa framfart och att den inbromsade tillväxten i Kina. 

– Däremot går det desto bättre för USA och i Storbritannien stiger också BNP i god takt.

Annika lyfter fram de växande flyktingsströmmarna in i Europa som ett problem som kan få drastiska följder.

– Ett scenario kan bli att Europa stänger sina gränser. 

Gratispengar ingen bra lösning

Inflationen i Sverige hålls tillbaka av fallande råvarupriser och Annika menar att Riksbanken är inne på en farlig väg när de i syfte att driva upp inflationen sänker reporäntan och utökar köp av statsobligationer.

– Förmodligen kommer de att sänka räntan ytterligare inom kort. Jag tycker inte att gratispengar är bra i längden. Det är svårt att förklara för företagen varför man har en negativ ränta. 

Hon menar att detta är ett gyllene tillfälle för staten och andra offentliga aktörer att genomföra stora investeringar.

– Fast då gäller det att göra rätt satsningar. Det är inte alltid att de stora spekulativa investeringarna ger mest. Till exempel kan satsningar på vassare universitetsutbildningar vara en insats som ger stor långsiktig effekt. 

Annika lyfter också fram problemen med matchning mellan arbetssökande och vakanser. Matchningsproblemen på arbetsmarknaden ökar risken för flaskhalsar.

– Fast här ligger Västerbotten riktigt bra till. Effektivare matchning finns bara i Jämtland och i Dalarna 

Annika är kritisk till den svenska grundsynen om att man MÅSTE ha gymnasiekompetens för att få ett jobb. 

– Detta synsätt borde omprövas. För flyktingar som kommer till Sverige tar det i snitt sju år innan de får ett jobb medan samma siffra för Storbritannien är sex månader. Detta är inte hållbart, avslutar Annika Winsth.

Lars Westerlund

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nyheter

Artiklar från 12 januari 2018

Artiklar från 15 september 2017

Artiklar från 12 september 2017

Artiklar från 9 september 2017

Artiklar från 4 september 2017

Artiklar från 26 juni 2017

Artiklar från 28 mars 2017

Artiklar från 3 februari 2017

Artiklar från 1 februari 2017

Artiklar från 24 januari 2017

Artiklar från 10 januari 2017

Artiklar från 25 mars 2016

Artiklar från 11 mars 2016

Artiklar från 28 februari 2016

Artiklar från 23 januari 2016

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen