Utdelningarna väntas minska i år

Olja, stål och gruvor är på dekis. Verkstad och bank står och stampar. Bygg och konsumtionsvaror går som tåget. Sammantaget får aktieägarna räkna med lägre utdelningar än i fjol, spår storbanken SEB:s analytiker inför boksluten.

2016-01-24 12:45

Nu kommer huvudvärken efter fjolårets utdelningsfest. De stora börsbolagen väntas strama åt utdelningarna med några procent i år jämfört med året före, enligt Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB.

Fast det gäller inte hela börsen.

- Det är en väldigt splittrad bild, sällsynt kluven. Många företag har bra efterfrågan och bra prisbild samtidigt som det finns bolag som beskriver läget som det värsta sedan Lehman Brothers-kraschen (2008), säger Lundevall.

Draghjälp från dollarnBolag som är exponerade mot konsumenter, bilindustrin och byggsektorn på hemmaplan eller i USA och Europa, där efterfrågan nu ökar, tillhör vinnarna. Draghjälp kommer från en stark dollar och billigare energi och råvaror, som sänker produktionskostnader och lyfter konsumtionen.

Men för banker och verkstadsbolag i allmänhet, det vill säga cirka 45 procent av börsens värde, går det trögt. Och inom branscher som tung industri, energi, gruvor och stål är det riktigt illa.

- Där är det bara olika nyanser av elände.

Lundevall pekar särskilt ut exponeringar mot Latinamerika, Nordafrika och Ryssland som problematiska.

- Det är en tydlig uppdelning mellan både branscher och geografier, där vissa går bra och andra går dåligt. Det kommer vi se i rapporterna.

Sänkta prognoserHan räknar med att prognoserna på vinstökningar på överlag cirka 10 procent i år, samma nivå som 2015, successivt kommer att pressas nedåt under året.

Peter Malmqvist, oberoende analytiker, räknar i första hand på börsbolagens vinstutveckling. Han var överraskad över hur dålig resultatutvecklingen var för svenska börsbolag i tredje kvartalet.

Nu tror han på en viss återhämtning i fjärde kvartalet, med en genomsnittlig vinstökning på 5-7 procent jämfört med samma kvartal 2014.

- Trots det miserabla tredje kvartalet, säger Malmqvist, som uppger att bolagens vinster då minskade med någon procent mot ett år tidigare.

Bäst tror han det går för byggindustrin och konsumtionsvaror, som får draghjälp från den goda utvecklingen för svensk ekonomi.

- Svensk ekonomi går som tåget. Vi har både prisökningar och volymtillväxt, oavsett vad Riksbanken hävdar. Så det borde gå rätt hyggligt för de inhemska sektorerna, som står för kanske 20 procent av den samlade vinsten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!