"Vi ska inte pruta på kraven"

Notera att denna artikel är från 2016
Kampvilja. Inga Lill Hedqvist och Marina Parpala är kampvilliga när det handlar om Kommunals lönekrav. Foto: Jeanette Lövgren.

"Vi ska inte pruta på våra krav, 400 kronor mer än vad övriga grupper får är fullt rimligt." Inga Lill Hedqvist är undersköterska och fackligt aktiv i Kommunal. Nu hoppas hon att kollegerna tar fighten i den pågående avtalsrörelsen.

Den 1 april löper en stor del av avtalen ut för de svenska löntagarna. Kommunal har satt fokus på undersköterskorna, kraven är att övriga grupper på arbetsmarknaden ska stå tillbaka för att denna grupp ska få mer.

Om IF Metall och Unionens krav på 2,8 procent i lönelyft skulle bli verklighet innebär det att en undersköterska skulle få en löneökning på 661 kronor samt ett extra påslag på ytterligare 400 kronor.

– Det är fullt rimliga krav. Ska vi kunna rekrytera yngre undersköterskor så krävs det att vårt yrke uppvärderas, säger Inga Lill Hedqvist.

”Ta fighten”

Efter 40 år inom yrket ligger Inga Lills lön på 24 400 kronor. Medellönen för en undersköterska i Skellefteå kommun är 23 866 kronor och lägstalönen är 20 900 kronor.

– Vi är ett kvinnodominerat yrke, därför är lönerna så låga. Nu måste vi ta fighten.

Inga Lill Hedqvist, som arbetar inom handikappomsorgen, är dock inte alltför hoppfull inför lönematchen. Inga Lill efterlyser ett större fackligt engagemang bland sina kolleger.

– Vi har säkert stöd bland brukare, anhöriga och allmänhet för våra krav. Men frågan är om vi verkligen nu löper linan ut och tar till konflikt om så krävs.

Inga Lill anser att erfarenheterna inte är så goda från tidigare avtalsrörelser.

– Vi har sagt att vi tar fighten, men slutresultatet har alltid blivit magert.

Marina Parpala är kollega till Inga Lill. Marinas heltidslön ligger på 21 200 kronor.

– Lönen är låg, minst 23 000 kronor anser jag att min lön borde ligga på. Vi måste vara beredda på konflikt och kämpa hårt för våra krav.

Trivs på jobbet

Inga Lill och Marina betonar att de trivs bra med sina jobb. De har bra kontakt med brukare och anhöriga.

– Men vi måste helt enkelt få upp lönerna, inte minst våra pensioner blir ju skrala.

En fråga som också Kommunal tar kamp för är arbetstiderna och de så kallade delade turerna.

– Alla vikarier som finns inne i systemet är ju också ett bekymmer, de har ingen trygghet. Fler heltidstjänster behövs, säger Inga Lill Hedqvist som hoppas att medlemmarna nu möter upp på fackmöten i större omfattning.

– Vi måste som medlemmar i Kommunal visa engagemang och stå upp våra lönekrav. Facket är vi medlemmar och ska vi lyckas i slutänden måste vi visa kampvilja.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nyheter

Artiklar från 12 januari 2018

Artiklar från 15 september 2017

Artiklar från 12 september 2017

Artiklar från 9 september 2017

Artiklar från 4 september 2017

Artiklar från 26 juni 2017

Artiklar från 28 mars 2017

Artiklar från 3 februari 2017

Artiklar från 1 februari 2017

Artiklar från 24 januari 2017

Artiklar från 10 januari 2017

Artiklar från 25 mars 2016

Artiklar från 11 mars 2016

Artiklar från 28 februari 2016

Artiklar från 23 januari 2016

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen