Skattemiljoner till dålig statistik

Notera att denna artikel är från 2016

Tillväxtverket har lagt miljoner skattekronor på statistik om turism som underkänns i en utredning. Resultatet riskerar att bli felsatsningar inom turistbranschen.

Tillväxtverkets statistik om svenskars affärsresor och privatresor till och från Sverige utgår från en metod som underkänns i en utredning från SCB.

Lars Persson, destinationsutvecklare i Eksjö, reagerade när han efter begäran fick statistik från det konsultbolag som Tillväxtverket anlitar.

Han bad om en ny undersökning från ett bolag som utgår från en traditionell statistikmetod och såg att skillnaden hamnade på två hundra miljoner kronor i omsättning.

– Hade jag trott på de första resultaten hade jag gått ut med att vår kommun fördubblat omsättningen av besöksnäringen, och sedan kanske gjort felsatsningar. För oss enskilda kommuner slår det här så fel, säger Lars Persson till TT.

Kan leda till fel beslut

Tillväxtverkets statistik har redan spridits vidare till Eurostat, EU:s motsvarighet till SCB. I och med det är skadan redan skedd, även om Tillväxtverket ännu inte har offentliggjort undersökningen på sin hemsida, anser Bengt Sahlberg, professor emeritus i turistvetenskap.

– Statistiken kan leda till felsatsningar på nya resmål. Risken finns också att man i övriga Europa helt slutar lita på statistik från Sverige, säger Bengt Sahlberg till TT.

Konsultbolaget som förser Tillväxtverket med statistiken utgår från webbpanelsundersökningar, som enligt SCB ger dåligt resultat.

– Det kan bygga på svar från personer som själva har lämnat sina e-mailadresser via reklamfönster på nätet. Med metoden, som är snabb och billig, vet man inte var man hamnar. Har man tur hamnar man rätt. Men det kan också bli helt fel. Följden kan bli missvisande resultat som ligger till grund för beslut i kommuner och regioner, säger Jörgen Brewitz, utredare och statistiker vid SCB, till TT.

Han medger att även den metod som SCB använder kan ha sina brister.

– Vi kämpar med bortfall. Men resultatet är ändå säkrare och ett långt steg från webbpanelundersökningar. De som är sämre på att svara i telefon viktas till exempel högre i beräkningen, säger Jörgen Brewitz.

Tar till sig kritiken

– Vi har tagit till oss av SCB:s kritik, säger Martin Daniels, utredare vid Tillväxtverket, till TT.

Därför jämför Tillväxtverket i år sina resultat med resultaten från en testundersökning som görs enligt den metod SCB använder. Sedan ska Tillväxtverket avgöra om de ska fortsätta använda den kritiserade metoden.

– Då vet vi vilken väg vi ska ta framöver, säger Martin Daniels.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nyheter

Artiklar från 12 januari 2018

Artiklar från 15 september 2017

Artiklar från 12 september 2017

Artiklar från 9 september 2017

Artiklar från 4 september 2017

Artiklar från 26 juni 2017

Artiklar från 28 mars 2017

Artiklar från 3 februari 2017

Artiklar från 1 februari 2017

Artiklar från 24 januari 2017

Artiklar från 10 januari 2017

Artiklar från 25 mars 2016

Artiklar från 11 mars 2016

Artiklar från 28 februari 2016

Artiklar från 23 januari 2016

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen