SCB: Svensk jobbmarknad bättre än EU

De som jobbar mest blir färre. Därför stiger inte heller sysselsättningen, som andel av befolkningen, mer än marginellt, konstaterar Statistiska centralbyrån (SCB).

2014-09-02 12:53

Och att arbetslösheten är högre än före finanskrisen beror på att fler unga och utrikes födda gett sig ut på arbetsmarknaden - grupper som normalt har lägre sysselsättning än andra, enligt SCB.

Sverige har en högre andel sysselsatta, sysselsättningsgrad, och arbetskraftdeltagande än EU-länderna. Sedan finanskrisen har Sverige haft en bättre utveckling på arbetsmarknaden än EU-snittet, enligt SCB.

Sverige har högst sysselsättningsgrad, andelen sysselsatta i procent av befolkningen, av samtliga 28 EU-länder i åldersgruppen 20 till 64 år, enligt Eurostats statistik.

Den svenska sysselsättningsgraden låg 2013 på 79,8 procent. Närmast efter kommer Tyskland med 77,1 procent och snittet i EU ligger på 68,4 procent. 2006 hade Sverige en sysselsättningsgrad på 78,8 procent, som då efter Danmark var näst högst i hela EU.

Men vad gäller arbetslösheten, som andel av arbetskraften, ligger Sverige längre ner i listan bland EU-länder. Julistatistiken från Eurostat visar en svensk arbetslöshet på 7,7 procent. Tyskland och Österrikes har lägst, 4,9 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!