LKAB vände till förlust

Den statliga gruvjätten LKAB gjorde en förlust före skatt om 1 195 miljoner kronor i det tredje kvartalet, att jämföra med en vinst om 2 815 miljoner kronor motsvarande period i fjol.

2014-10-24 14:53

Ett fortsatt ökat utbud, främst i form av nya volymer från Australien, har präglat järnmalmsmarknaden under kvartalet. LKAB intensifierade det pågående besparingsprogrammet med ytterligare insatser i mitten av september för att möta prisfallet på järnmalm som ägt rum under de senaste två kvartalen.

"Vår strategi att vara en leverantör av högkvalitativa, klimatsmarta järnmalmspellets är rätt i tiden, trots att den globala marknaden för järnmalmsprodukter fortsatt är utmanande", skriver vd Lars-Eric Aaro.

LKAB:s gruvverksamhet påverkar omliggande samhällen i Malmfälten, och bolaget poängterar att en framgångsrik samhällsomvandling är avgörande för såväl kommunerna i fråga som för bolagets konkurrenskraft.

Under det tredje kvartalet uppgick LKAB:s avsättning för samhällsomvandlingen till 2 238 miljoner kronor, med ett negativt rörelseresultat om 1 164 miljoner som följd. Rörelseresultatet före kostnader för samhällsomvandling minskade med 63 procent och uppgick till 1 074 miljoner vilket motsvarar en rörelsemarginal på 22 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!