Estonian Air i konkurs – oklart hur det påverkar Nextjets trafik till Arvidsjaur

Notera att denna artikel är från 2015

Det estniska flygbolaget Estonian Air har gått i konkurs, meddelar företaget på sin hemsida. Alla avgångar från 8 november ställs in. Hur, och om, detta påverkar Nextjets trafikering mellan Arvidsjaur och Arlanda är just nu oklart.

EU:s konkurrenskommission har kommit fram till att Estonian Air har fått olagligt statsstöd som de måste betala tillbaka. Enligt nyhetsbyrån AP rör det sig om omkring 85 miljoner euro. Flygbolagets avgångar 8–10 november ersätts med andra resor. Från den 11 november ersätts köpta biljetter men passageraren får själv beställa en ny resa.

Estonian Air är partner med SAS och ingår i Star Alliance. Man kan boka biljetter via SAS på sträckan Stockholm-Tallin.

– Är man osäker får man kontakta oss så får vi titta på det, säger Henrik Edström, pressansvarig på SAS.

Enligt Edström har SAS ett par procent ägarandel i konkursbolaget.

– Men vi har redan skrivit ner vårt aktieinnehav. Det vi har är fordringar på Estonian Air, men de är inte av väsentlig karaktär.

Läs mer: Nextjet fortsätter flyga – men med Estonian Airs flygplan

Under sensommaren meddelades det att företagare i Arvidsjaur, Arjeplog och Gällivare gemensamt skulle ta tag i flygtrafiken och det med Estonian Air som extern aktör. Detta gjorde att Nextjet, som trafikerat Arvidsjaur–Arlanda i åtta år, valde att sluta flyga den sträckan. I slutet av oktober, bara veckan innan första flygningen skulle äga rum i den nya konstellationen, drog Estonian Air sig ur. Istället blev Nextjets sista flygning den första, då de via förhandlingar blev kvar på linjen. Dock skulle de, precis som Estonian Air tidigare affischerat, lämna propellerplanen därhän och flyga med jet. Och det skulle snart visa sig att Nextjet nu hyr ett jetplan från Estonian Air.

Estonian Airs vd Jan Palmér har tidigare kommenterat utredningen att trafiken på linjen Gällivare-Arvidsjaur-Arlanda inte ska komma att påverkas om EU-kommissionens beslut skulle bli negativt.

Malin Johansson/NN

TT

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nyheter

Artiklar från 12 januari 2018

Artiklar från 15 september 2017

Artiklar från 12 september 2017

Artiklar från 9 september 2017

Artiklar från 4 september 2017

Artiklar från 26 juni 2017

Artiklar från 28 mars 2017

Artiklar från 3 februari 2017

Artiklar från 1 februari 2017

Artiklar från 24 januari 2017

Artiklar från 10 januari 2017

Artiklar från 25 mars 2016

Artiklar från 11 mars 2016

Artiklar från 28 februari 2016

Artiklar från 23 januari 2016

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen