Påsken blir avgörande i lönematchen

Notera att denna artikel är från 2016

Orosmolnen blir allt större när det handlar om hur avtalsrörelsen ska kunna slutföras. De flesta av oss löntagare har avtal som löper ut den första april. Parterna står långt i från varandra och nu börjar varsel att läggas.

Mars är något av en avgörande månad för miljontals löntagare. Det så kallade ”märket” som fastställs genom industrins löneavtal riskerar att försenas. Just industrins avtal brukar styra lönebildningen för andra branscher.

Kraven från industrifacken ligger på 2,8 procent. Alla LO-fack ställer sig inte bakom dessa krav. Facken för drygt en miljon LO-anslutna medlemmar kräver mer än ”märket”, exempelvis Hotell- och restaurang, Byggnads och Målareförbundet.

Löneutrymmet

I påskhelgen kommer de centrala parterna att samlas för en uppgörelse. De får hjälp av de så kallade opartiska ordförandena, en form av medlare. Det går inte att ta miste på de signaler som kommer, risken för konflikt ökar för varje dag.

De stora stridsfrågorna under slutförhandlingarna är löneutrymmet och avtalens längd. För facken är också frågan om deltidspension eller flexpension viktig. I början av mars lade de opartiska ordförandena fram en skiss på ett tvåårigt avtal. Med vissa förbehåll fick skissen klartecken från facken med arbetsgivarna gav tummen ner.

Som första fackförbund har Målareförbundet varslat om stridsåtgärder. Den 8 april kan 260 målare gå ut i strejk om inget avtal har nåtts. Är då inte industrin klar med sitt ”märke” kan det bli svårare för medlare och arbetsgivare att ”hålla emot” lönekraven, så kallad ”huggsexa” kan bryta ut i avtalsmatchen.

Varslet från Målareförbundet berör drygt 30 tillfälliga arbetsplatser och fyra hela företag. Målareförbundets krav ligger på 3,2 procent med en 12 månaders avtalsperiod. Bland de företag som kan komma att drabbas av konflikten märks Skellefteå Måleri Golv AB.

På den offentliga sidan kan det också bli tufft att komma överens. Undersköterskorna i Kommunal kräver bland annat extrapengar.

 

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nyheter

Artiklar från 12 januari 2018

Artiklar från 15 september 2017

Artiklar från 12 september 2017

Artiklar från 9 september 2017

Artiklar från 4 september 2017

Artiklar från 26 juni 2017

Artiklar från 28 mars 2017

Artiklar från 3 februari 2017

Artiklar från 1 februari 2017

Artiklar från 24 januari 2017

Artiklar från 10 januari 2017

Artiklar från 25 mars 2016

Artiklar från 11 mars 2016

Artiklar från 28 februari 2016

Artiklar från 23 januari 2016

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen