Avtal med fondbolag sägs upp

Pensionsmyndigheten säger upp avtalet med fondbolaget Falcon Funds eftersom myndigheten anser att bolaget ägnat sig åt olagligheter. Det är första gången som Pensionsmyndigheten säger upp ett avtal med ett fondbolag

2016-06-15 18:01

"Alla fondförvaltare ska, som det står skrivet i avtalet med oss, med tillbörlig omsorg och på ett fackmannamässigt sätt förvalta det kapital som Pensionsmyndigheten har fört över till de fonder som sköts av förvaltaren. Falcon Funds har inte levt upp till detta", skriver Mikael Westberg, chefsjurist på Pensionsmyndigheten, i ett pressmeddelande.

Beslutet får till följd att bolagets tre fonder avregistreras från premiepensionssystemets fondtorg.

Pensionsmyndigheten uppger att de bakomliggande skälen till det uppsagda avtalet är flera. Dels handlar det om de olagliga byten av fonder som skett via det polisanmälda säljbolaget Konsumentkraft. Dels ska det även handla om intressekonflikter i samband med gjorda värdepappersinvesteringar.

Närmare 21 000 fondsparare med ett sammanlagt innehav på i storleksordningen 2,4 miljarder kronor kommer att beröras av att avtalet sägs upp. Enligt Pensionsmyndigheten kommer alla sparare att få samma kurs på sina sålda andelar, oavsett när i processen innehavet säljs.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!