Ebolavaccin väntas klart under 2015

Hundratusentals doser av ebolavaccin kommer vara redo under första halvåret av 2015, meddelar WHO. Ytterligare fem ebolamediciner som än så länge är i utvecklingsstadiet ska testas kliniskt inom en snar framtid(TT)

2014-10-24 16:22

Hundratusentals doser av ebolavaccin kommer vara redo under första halvåret av 2015, meddelar en representant för Världshälsoorganisationen (WHO) under en presskonferens.

- Det kan bli runt 200 000, det kan bli mer och det kan bli mindre.

Dessutom kommer ytterligare fem ebolamediciner som än så länge är i utvecklingsstadiet börja testas kliniskt inom en snar framtid.

WHO bekräftade att två vaccin, från läkemedelsföretagen Glaxosmithkline och Newlink genetics, redan nu undergår kliniska tester på människor.

Enligt WHO finns en bred överenskommelse om att finansiering inte ska vara ett hinder när det gäller bekämpningen av ebola, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Flera organisationer, inklusive Världsbanken och Läkare utan gränser, har erbjudit hjälp med allt från finansieringen av testerna av ebolavaccinet till distributionen.

Planer finns att skapa en fond för att stötta de företag som utvecklar mediciner ifall ebolapatienterna "regerar negativt" på vaccinet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!