Dubbelt tillslag kan fördriva IS

Notera att denna artikel är från 2016

Operation Eufrats vrede siktar mot att driva bort Islamiska staten, IS, från sin självutropade huvudstad al-Raqqa i Syrien. Skulle man lyckas kan terrororganisationen tvingas tillbaka till en undanskymd tillvaro utan fäste, tror Jan Hallenberg på Försvarshögskolan.

Det är kurdisk-arabiska alliansen SDF som med stöd av USA ska inleda en offensiv mot al-Raqqa. Samtidigt pågår en offensiv i Irak för att driva ut IS ur Mosul, där organisationen också har ett starkt fäste.

– Det ligger i koalitionens intresse att slå till samtidigt för då blir trycket högre, det gör det svårare att flytta förband och resurser mellan städerna, säger Jan Hallenberg, professor vid Försvarshögskolan.

Han tror att striderna kan bli hårdare i al-Raqqa än i Mosul, eftersom de flesta anhängare som anslutit sig till IS från andra delar av världen har kommit till al-Raqqa. Skulle man lyckas med att kraftigt försvaga IS i de båda fästena kan det bli början till slutet.

– Anspråket de gör på att vara ett kalifat, en ny muslimsk stat, blir mer osannolik ju svagare Isis (IS) blir. Det vore ett allvarligt slag att tappa Mosul och Raqqa. Då skulle de övergå till att vara en al-Qaidaorganisation som begår terrordåd och är baserade i öknen, som inte har några sammanhängande landområden, säger Jan Hallenberg.

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen