Dörrarna öppna för kyrkoval

Kyrkoval. I dag håller vallokalerna öppna. En av de som var tidigt ute för att rösta var Sigrid Sturk, Frostkåge. Foto: Carina Kvist.
Röstar. Sigrid Sturk överlämnar sitt röstkort och sina valkuvert till Lasse Burman, Rosalie Keller och Karin Lundström. Foto: Carina Kvist.
Röstkort. Valledaren Karin Lundström och röstmottagarna Lasse Burman och Rosalie Keller ser till att allt går rätt till. Foto: Carina Kvist.

Idag är det kyrkoval och medlemmar i Svenska kyrkan som fyllt 16 år, kan bege sig till röstningslokalerna för att rösta om vilka som ska sitta i kyrkofullmäktige, stiftsfullmäktige och kyrkomötet. Först in genom dörrarna till lokalen på Solviks folkhögskola är Sigrid Sturk. ”Det är viktigt att man nyttjar sin demokratiska rätt”, säger hon.

Då Sigrid Sturk kommer in i foajén på Solvik i Frostkåge så välkomnas hon av Karin Lundström, valledare och röstmottagarna Rosalie Keller och Lasse Burman. På ett bord ligger högar med valsedlar i olika färger för lokal, regional och nationell nivå. Vita för val till kyrkofullmäktige i församlingen eller i pastoratet, rosa för stiftsfullmäktige i Luleå stift och gula för val till kyrkomötet på den nationella nivån samt att det också finns blanka valsedlar. Sigrid plockar ihop sina valsedlar och går in bakom valbåsets gröna skynke. Vart fjärde år, varje gång det varit kyrkoval, har hon röstat.

– Jag går på gudstjänster och har tidigare varit engagerad i EFS. Det är viktigt att använda sin rätt och sitt inflytande. Mest kan man påverka genom att vara aktiv på olika sätt men genom att lägga sin röst och göra ett val i kyrkofullmäktige så kan man påverka arbetet på nära håll i församlingen. Jag önskar att fler ser ett värde i den kristna gemenskapen och i församlingarnas verksamhet, säger Sigrid innan hon går fram till Karin, Rosalie och Lasse för att överlämna sitt röstkort och sina valkuvert.

De grupper som deltar i kyrkovalet kallas för nomineringsgrupper. Det är sammanslutningar och intressegrupper formade för att delta i kyrkovalet. Till kyrkomötet kandiderar femton nomineringsgrupper, till Luleå stift tio nomineringsgrupper och till Skellefteå pastorat kandiderar fyra nomineringsgrupper.

– Det verkar som att förtidsrösterna har ökat mot förra valet men hur det går i årets kyrkoval vet vi i morgon då alla röster är räknade. Det ska bli spännande, säger Karin Lundström.

 

Det är viktigt att använda sin rätt och sitt inflytande.

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen